Aktualno
StoryEditor

Šljokice su globalna opasnost i treba ih zabraniti

29. Studeni 2017.

Svi ljubitelji diy projekata svjesni su da šljokice, iako izgledaju prekrasno, vrlo lako dospiju gdje ne treba i teško se uklanjaju, javlja Valley News. Osim toga, znanstvenici upozoravaju da te sitne dekoracije predstavljaju ekološku opasnost i da bi trebale biti zabranjene. Tvrde kako je rizik od onečišćenja, posebno kada je riječ o oceanima, prevelik da bi se ignorirao, te da sitne plastične čestice treba zabraniti.

>>>Blue Planet II: Attenborough upozorava na ‘sveprisutnu’ plastiku

Šljokice su u svojoj suštini mikroplastika, a zbog njihove dužine manje od 5 milimetara čest je slučaj da ih životinje pojedu. Prema podacima jednog istraživanja, plastika je pronađena u trećini ukupno ulovljene ribe na području Velike Britanje.

Pojedini britanski vrtići već su zabranili korištenje proizvoda sa šljokicama u njihovim objektima, a do kraja 2018. vlasti će službeno zabraniti sve proizvode koji sadrže mikrogranule.

>>>Marchionne: Električna vozila potencijalno su štetna po okoliš

U SAD-u je za sada samo sedam država uvelo zakone koji ograničavaju uporabu i prodaju mikročestica u proizvodima kao što su peeling za lice i gel za tuširanje, prva od njih bila je Kalifornija koja je takve proizvode zabranila 2015.

19. travanj 2024 01:09