Aktualno
StoryEditor

Slovenci će graditi riječko Zagrebačko pristanište jer je DIV dao prenisku cijenu

01. Veljača 2019.

Novi kontejnerski terminal Zagrebačko pristanište u Rijeci gradit će SŽ - Železničko gradbeno podjetje Ljubljana, odlučili su naručitelji HŽ Infrastruktura i Lučka uprava Rijeka. Ponuda slovenskog željezničko-građevinskog poduzeća iznosi gotovo 200 milijuna kuna s PDV-om, preciznije 199.402.960,51 kuna.

Na natječaju su sudjelovali i austrijski Swietelsky, koji je za radove tražio 248,3 milijuna kuna, španjolska Comsa čija je ponuda iznosila gotovo 205,8 milijuna kuna, Strabag i Poduzeće za ceste Split koji su naveli cijenu od gotovo 202,6 milijuna kuna, Kolektor Koling iz Slovenije također s cijenom od 217,5 milijuna kuna, kao i španjolski Colas Rail čija je cijena iznosila 216,4 milijuna kuna.

Zanimljivo, Div Grupa u vlasništvu Tomislav Debeljaka, nije na natječaju prošla zbog, kako se navodi u Odluci o odabiru ekonomski najpovoljnije ponude, niske predložene razine cijene. Inače Div je na tenderu ponudio najnižu cijenu od 182,4 milijuna kuna s PDV-om, ali su naručitelji procijenili da su im njihove cijene nerealno - niske.

Neslužbeno, u Div Grupi su u najmanju ruku zbunjeni takvim raspletom.

Inače, projekt Unapređenja infrastrukture u luci Rijeka – kontejnerski terminal Zagrebačko pristanište  trebao bi  doprinijeti rastu Luke Rijeka kao jedne od osnovnih luka na Mediteranu kroz osiguranje učinkovitosti, održivosti i multimodalnosti teretnog prometa. Specifični cilj je eliminirati postojeće usko grlo i prilagoditi željezničku infrastrukturu u kolodvoru Rijeka kako bi se ona mogla nositi s povećanjem prijevozne potražnje u Luci Rijeka uz istovremeno poticanje urbane revitalizacije omogućivanjem premještanja lučkih djelatnosti.

Projekt je bio prijavljen na drugi poziv Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF), a sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 18. studenoga 2016. godine između Izvršne agencije za inovacije i mreže i Lučke uprave Rijeka, čime je osigurano 85 posto sufinanciranja iz europskih sredstava. Ukupna vrijednost projekta iznosi 31,6 milijun eura, pri čemu udio HŽ Infrastrukture iznosi 22 milijuna eura. Projekt će se izvoditi od 2019. do 2021. godine.

18. travanj 2024 05:32