22. studeni 2017.

Slovenija nije htjela sjedište EMA-e jer će se kandidirati za Galileo

Slovenija se nije kandidirala za sjedište Europske agencije za lijekove (EMA) koje nakon Brexita seli iz Londona, što je je potez koji je vlada premijera Mire Cerara najavila kao "taktički" jer će se kandidirati za dobivanje sjedišta za europski sigurnosno-kontrolni centar Galileo, navode u ponedjeljak slovenski mediji.

>>>Ždrijeb presudio: Amsterdam postaje novo sjedište EMA-e

Slovenija, koja je glasovala da sjedište EMA-e dobije Milano, kao što je prije više od mjesec dana talijanskom ministru vanjskih poslova obećao slovenski kolega Karl Erjavec, smatra da će joj činjenica da se nije kandidirala za EMA-u povećati šanse za Galileo,

Za novo sjedište EMA-e u ponedjeljak navečer izabran je ždrijebom Amsterdam nakon što su taj grad i Milano u trećem krugu dobili isti broj glasova.

>>>Borzan: Debakl oko prijave za EMA-u pamtit će nam se i za ubuduće

Slovenija je članica Europske unije od 2004. Od 2010. Ljubljana je sjedište Agencije za suradnju energetskih regulatora, organa koji skrbi za pravilno djelovanje jedinstvenog europskog tržišta električnom energijom i plinom. To je prva i zasad jedina EU agencija koja djeluje u Sloveniji, a zapošljava 110 ljudi.