Aktualno
StoryEditor

Slovenija: Potvrđen IPO NLB-a u dvije faze

09. Svibanj 2017.

Slovenski državni holding (SDH) objavio je u utorak da je potvrdio planove za prodaju 50 posto posto dionica Nove Ljubljanske banke (NLB) još ove godine, dok će se još 25 posto dionica ponuditi investitorima do kraja 2018.

>>>Slovenija uskoro stavlja na prodaju 50 posto dionica NLB-a

Plan će se aktivirati nakon što prema očekivanju Europska komisija, kako se očekuje još ovog tjedna, odobri molbu vlade da se tri četvrtine njenog udjela u najvećoj slovenskoj banci, koja je u 100-postotnom vlasništvu države, proda inicijalnom ponudom dionica (IPO) u dvije faze, pri čemu bi ove godine investitorima bila prodana polovica njenih dionica.

- NLB i SDH provode sve predviđene aktivnosti u pripremi za izvedbu te transakcije, a u  suradnji s izabranim savjetnicima i  sukladno postavljenim ciljevima i vremenskom rasporedu, naveli su iz slovenskog fonda koji upravlja državnom imovinom koja se procjenjuje na ukupnu vrijednost od 10-ak milijardi eura.

Slovenski mediji navode da bi prva faza prodaje mogla biti izvedena sredinom godine, nakon što počne kotacija dionica NLB-a na ljubljanskoj i londonskoj burzi i nakon što se banka i raspon očekivane cijene predstave potencijalnim investitorima na "road show" prezentacijama u Europi i SAD-u.

Četvrtina dionica banke bit će prodana

Neslužbeno, vlada smatra da je najveća slovenska banka, koja je treću godinu za redom zabilježila pozitivan rezultat poslovanja i riješila se dobrog dijela loših potraživanja, u cjelini vrijedna 1,25 milijardi eura, kolika je njena zadnja knjigovodstvena vrijednost. Kao konzultant u postupku privatizacije NLB-a odabrana je lani Deutsche Bank.

>>>Privatizacija NLB-a ‘mlinski kamen’ oko vrata Mire Cerara

Slovenija je u dogovoru s Europskom komisijom odlučila smanjiti državni udio u svojoj sistemskoj banci u vrijeme bivše premijerke Alenke Bratušek, kako se dokapitalizacija koju joj je namijenila država ne bi smatrala nedopuštenom državnom subvencijom, protivnom pravilima konkurencije na financijskom tržištu.

05. svibanj 2024 20:18