Aktualno
StoryEditor

Sloveniji velika većina Piranskog zaljeva, pristup otvorenom moru

29. Lipanj 2017.

Gilbert Guillame, predsjednik Arbitražnog suda u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, počeo je u četvrtak popodne čitati odluku u tom predmetu, koju službeni Zagreb zbog "teške povrede arbitražnog postupka" neće priznati.

Europska komisija će proučiti presudu arbitražnog suda o razgraničenju između Hrvatske i Slovenije kada je dobije i o tome održati prvu raspravu na svom sastanku sljedeći tjedan u Strasbourgu, izjavio je u četvrtak glasnogovornik Komisije Alexander Winterstein.

Predstavnici Hrvatske nisu u sudnici u Den Haagu niti će država primiti presudu.

Čitanje presude počelo je navođenjem dijelova i načela arbitražnog sporazuma Hrvatske i Slovenije sklopljenog 2009. godine.

>>>Arbitražni sud odlučuje i o spornim točkama na kopnenoj granici

Sud je donio odluku da Slovenija dobije doticaj svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora.

Slovenski koridror do otvorenog mora bit će širok 2,5 nautičke milje, rekao je predsjednik Arbitražnog suda Gilbert Guillame.

Guillame je prethodno rekao da "trenutačno nema mjesta gdje je teritorijalno more Slovenije izravno spojeno na otvoreno more, ali ga sud ima dužnost odrediti".

Odredio je da je slovenski ‘junction‘ do otvorenog mora bude područje u kojem brodovi i zrakoplovi imaju jednaka prava kao na otvorenom moru.

"Ova sloboda ne uključuje istraživanje, eksploataciju niti upravljanje prirodnih resursa na području ovog junctiona. Međutim, tu se računa sloboda kretanja, zrakoplova, brodova, kablova i cjevovoda. Te se slobode odnose na sve civilne i vojne brodove bez obzira iz koje su države. I ostali imaju pravo korisiti junction kada putuju u Sloveniju ili iz nje, bez obzira koje su iz države", rekao je Guillame.

Pravo komunikacije na području ‘junctiona‘ ne može se ukinuti ni pod kojim okolnostima, rekao je sudac.

"Sud smatra da je pošteno prema Hrvatskoj da može usvojiti regulativu koja se odnosi na nehrvatske brodove i letjelice na području junctiona. Neophodno je da junction bude područje gdje Hrvatska ima pravo reagirati na zahtjev diplomatskog časnika ili zapovjednika broda za pomoć od strane hrvatskih vlasti", rekao je Guillame.

Sud je donio odluku da velika većina Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale pripada Sloveniji.

Sud je donio odluku da je Sveta Gera na hrvatskom teritoriju, ali i priopćio da nema jurisdikciju odlučiti o hrvatskom zahtjevu da slovenski vojni kompleksi ne smiju ostati na hrvatskom teritoriju.

Sud je donio odluku da granica u Istri slijedi Dragonju i završava na sredini kanala sv. Odorika što bi trebalo značiti da istarski zaoseci Škodelin, Bužini i Mlini-Škrilje, kao i kuća Joška Jorasa ostaju u Hrvatskoj.

Hrvatska odbacila arbitražu

Hrvatski sabor je krajem srpnja 2015. donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

>>>Njemačka: Hrvatska mora poštivati odluku arbitražnog suda

Zagreb je tada ocijenio da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik nakon toga su odstupili.

Hrvatska je izašla iz arbitraže pozivajući se na članak 60. Bečke konvencije koji dopušta razvrgnuće sporazuma u slučaju njegove "teške povrede".

09. svibanj 2024 16:49