Aktualno
StoryEditor

Slovenske trgovine od veljače bi mogle biti ‘zaprte‘ nedjeljom i blagdanima

22. Listopad 2017.

Gotovo 15 godina nakon referenduma u kojem je većina Slovenaca odlučila kako bi trgovine diljem zemlje nedjeljom i blagdanom trebale biti ‘zaprte‘, stiže informacija kako bi ta odluka mogla stupiti na snagu u veljači.

Prema riječima slovenskog zastupnika Andreja Čuša, koji je prikupio 25 potpisa potrebnih da se pokrene opća rasprava o toj temi u parlamentu, amandman na Zakon o trgovini prije stupanja na snagu mora proći parlamentarni Odbor za gospodarstvo, a izmjene zakona mogle bi biti usvojene na plenarnoj sjednici Skupštine u prosincu. Stoga je on za ljubljanski Dnevnik izjavio kako bi amandman mogao stupiti na snagu u veljači iduće godine.

No, ne dočekuju svi taj scenarij s osmijehom na licu.

Slovensko Delo dočekalo je taj prijedlog Cerarove Stranke modernog centra na nož nazivajući ga ‘još jednim dokazom o jalovosti slovenske politike‘ koji je donio pet minuta slave Andreju Čušu. Pritom promjene zakona nazivaju populističkima.

>>> Slovenija: Radnici Mercatora slobodni za Sve svete, Božić i Novu godinu

- Trgovci su vrlo nejedinstveni u vezi s prijedlogom novog zakona. Posebno su uznemireni Petrolovim isključenjem iz zabrane, odnosno svim trgovinama na benzinskim postajama uz autoceste i brze ceste, kazao je Čuš. No, nejedinstvenost u stavu oko promjene radnog vremena mnogo je šira.

Upravni odbor Trgovinske komore Slovenije (TZS) navodi kako bi se zabranom rada trgovinama nedjeljom ugrozila barem tri prava zajamčena Ustavom - slobodna gospodarska inicijativa, načelo poštene i slobodne konkurencije te načelo jednakosti pred zakonom.

Iako su sindikati zaposlenih u trgovinama pokrenuli raspisivanje referenduma 2003. godine, glavni tajnik Sindikata radnika u trgovini Slovenije Ladi Rožič sada argumentira kako bi se primjena odluke o promjeni radnog vremena odrazila na plaće trgovaca koji u prosjeku mjesečno zarade nešto više od 610 eura neto (sat im je oko 3,5 eura bruto). Budući da za rad nedjeljom i blagdanom radnici dobiju dodatak od približno 25 eura po danu, na mjesečnoj bazi primjenom novih pravila radnici u trgovini izgubili bi oko 100 eura.

U slovenskoj maloprodaji zaposlene su 15.323 osobe, a 82.968 u trgovini.

19. travanj 2024 01:13