Aktualno
StoryEditor

Slovenski mediji: Talijanski investitor ‘postavio ultimatum‘ za kupnju Cimosa

27. Siječanj 2017.

Talijanski investitor mogao bi odustati od kupnje Cimosa, a ta tvrtka otići u stečaj, ako Slovenija i Hrvatska do utorka vansudskom nagodbom ne riješe pitanje Cimosova duga nekadašnjoj Riječkoj banci, tvrde u petak slovenski mediji.

Ljubljansko Delo koje se poziva na "vrlo dobro obaviještene izvore" tvrdi da talijanski fond Palladio Finanziaria ne razmišlja o produženju ranije postavljenog roka prema kojem problem treba riješiti najkasnije do kraja siječnja, nakon što je hrvatska strana sugerirala da bi mogao biti produžen za koji dan.

Naprotiv, nakon "jučerašnjih informacija iz Zagreba" talijanski je investitor "postavio ultimatum" da će već u utorak odstupiti od kupoprodajnog ugovora ako uvjeti koje je postavio prilikom potpisivanja ne budu definitivno ispunjeni, navodi list.

Odustane li talijanski investitor od svoje ponude po kojoj za slovensku kompaniju treba platiti oko 100.000 eura, ali i preuzeti njene vrlo visoke financijske obveze prema bankama i dobavljačima, Cimos bi vjerojatno završio u stečaju, pri čemu bi bila izgubljeno i oko 1200 radnih mjesta u Buzetu, Roču i Labinu.

Među uvjetima je rješavanje problema Cimosova duga nekadašnjoj Riječkoj banci koji je preuzela hrvatska Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), odnosno odustajanje od tužbe i vansudska nagodba.

>>>G. Marić: Nova ponuda za Cimos ne zadovoljava zahtjeve

Jučerašnja izjava hrvatskog ministra Gorana Marića vjerojatno je među Cimosove kupce unijela "nesigurnost" s obzirom da je za njih vlasnička struktura vrlo značajna, jer se poslovi u automobilskoj industriji sklapaju unaprijed i o njima tome ovise narudžbe i dogovoreni poslovi, navodi list.

O rješavanju problema Cimosovih dugovanja prošlog su tjedna u Zagrebu razgovarali hrvatski ministar za državnu imovinu Goran Marić i slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, nakon čega su se u medijima pojavile optimističke najave da je većina stvari dogovorena. Prema medijskim informacijama iznesenim ovih dana, slovenska strana spremna je na ime podmirenja Cimosova duga čija je glavnica 20 milijuna eura platiti pet milijuna eura, uz jamstvo slovenskog investitora da će održati radna mjesta u Cimosovim pogonima u hrvatskoj Istri i u njih ulagati.

Ministar Marić jučer je potvrdio da je iz Slovenije došla nova ponuda, ali da ona još ne ispunjava zahtjeve hrvatske strane.

"Mi ćemo ozbiljno razmisliti o toj ponudi i mislim da ćemo u sljedećih desetak dana odgovoriti na to pitanje", kazao je Marić, a na primjedbu da je rok kraj siječnja dodao je da je važnije od roka, koji se može prolongirati za nekoliko dana, riješiti složen problem koji se 25 godina činio nerješivim. "Ako taj problem uspijemo riješiti, napravili smo velik posao. Mislim da smo još jedan korak do konačnog postignuća dogovora", rekao je Marić u četvrtak.

Gubitak 1200 radnih mjesta

Odustane li talijanski investitor od svoje ponude po kojoj za slovensku kompaniju treba platiti oko 100.000 eura, ali i preuzeti njene vrlo visoke financijske obveze prema bankama i dobavljačima, Cimos bi vjerojatno završio u stečaju, pri čemu bi bila izgubljeno i oko 1200 radnih mjesta u Buzetu, Roču i Labinu. No to bi značilo da DAB od Cimosa ne bi dobio pet milijuna eura, koliko mu je ponuđeno za stari dug prema Riječkoj banci, navodi Delo.

Ljubljanski list Dnevnik navodi da je Hrvatska zadnju ponudu vlasnika Cimosa, Slovenskog državnog holdinga (SDH) i "loše banke" DUTB već "odbacila", no u tim su ustanovama to odbili komentirati i naveli da službeni odgovor hrvatske strane još nisu dobili.

List navodi da su Marićeve izjave o mogućem produženju roka u Ljubljani dočekane "s iznenađenjem". Talijanski investitor u međuvremenu je zbog iznesenog stajališta hrvatske strane "zaustavio sve aktivnosti" oko planova za preuzimanje Cimosa, čeka rasplet situacije, ali će definitivno odustati ne riješi li se stvar do utorka, kako se i ranije najavljivalo, navodi Dnevnik.

19. travanj 2024 11:34