Aktualno
StoryEditor

Slučaj Bajaga: Karlovac zabranio nastup protivniku Miloševićeva režima

18. Kolovoz 2018.

Neću ići na ‘Dane piva‘ u Karlovac, ali Bajagu sam mogao vidjeti i čuti u Puli. Srećom, živimo u pluralističkom društvu pa karlovačka zabrana koncerta Momčila Bajagića ne vrijedi za cijelu državu.

>>>Od osnivanja Fonda hrvatskih branitelja isplaćeno je 75 tisuća stipendija

Legitimno je da organizator angažira izvođača koji mu odgovara. Pa zašto bi srpski roker i trebao nastupiti u Karlovcu, pogotovo kad je ondje već bio dvaput poslije rata?

No zanimljiv je mehanizam i tajming zabrane. Najprije je objavljeno stajalište Visokoga prekršajnog suda prema kojem je svako javno ‘za dom‘ prekršaj. Odmah je uslijedio odgovor zdesna, izmišljotinom – danas bi je nazvali ‘fake news‘ – iz karlovačkoga braniteljskog SUBNOR-a da je Bajaga u Kninu 1993. pjevao četničke pjesme, pa zato ne treba nastupati u Karlovcu. A populistička se vlast ne brine za činjenice.

Tako smo došli do jednog od većih estradno-političkih apsurda. Čovjek koji nikad nije rekao riječ protiv Hrvatske postao je kolateralna žrtva desničarske strategije i upornog izjednačavanja krivnje za sve i svašta. Ako Thompson ne smije urlati ‘za dom‘ – makar mu se to tolerira – neće nastupiti ni Bajaga.

Karlovačkog branitelja pritom ne zabrinjava što je upravo Momčilo Bajagić bio žestok protivnik Slobodana Miloševića. Skladao je i glazbu za nezaboravni film ‘Profesionalac‘ (prema tekstu Dušana Kovačevića) i autor je i izvođač legendarne pjesme iz tog filma ‘Pada Vlada‘, posvećene upravo Miloševićevom režimu.

>>>Plenković: 1,1 milijardu proračunskih kuna za branitelje realno i održivo

Činjenica je da je Bajaga nastupao i u Kninu i u Banjoj Luci. No karlovački režim rigidniji je i od komunističkog nakon Drugoga svjetskog rata, koji je tolerirao nastupe tijekom ustaške vladavine i Beli Krleži, pa čak i Lovri von Matačiću i Branku Gavelli, koji su dirigirali odnosno režirali državne priredbe u čast NDH-a.

A Bajaga u Puli? Bio je to prekrasan povratak u prošlost, kolektivno nostalgično putovanje u mladost. A tu nostalgiju, koja nema veze s jugonostalgijom, ne mogu mi oduzeti ni svi ‘čuvari revolucije‘.

19. travanj 2024 23:36