Aktualno
StoryEditor

Slučaj F-16: Dok hrvatska proizvodnja grca, državni vrh bavi se šopingom

17. Prosinac 2018.

Državni vrh već je debelo u adventu. Odrađuju se zadnji šopinzi. Kao što se u obiteljima kreće u nabavu bakalara, patke, odojka, tako se i najodgovorniji u državi bave kupnjom. Problem je iskrsnuo s avionima. Poznata je priča o američkoj zabrani Izraelu da Hrvatskoj proda 12 letjelica F-16 Barak, jer su u njih dodavani izraelski dijelove, pa su tako bili cjenovno povoljniji od originalnih američkih. Zato je SAD izgubio na natječaju, pa je Trumpova administracija stavila veto. O tom zastoju u poslu teškom 500 milijuna dolara odmah će se, kako je najavljeno, u ponedjeljak raspravljati na Vijeću za nacionalnu sigurnost.

Borbeni avioni jesu pitanje državne sigurnosti. No, Hrvatska zasigurno ima i drugih, znatno većih i dugoročno opasnijih problema od (ne)isporuke aviona. Upravo je objavljeno da je hrvatska proizvodnja pala najviše u EU. To što poljoprivredna i industrijska proizvodnja padaju na vrhuncu pozitivnog ekonomskog ciklusa, kad je kapital jeftin i dostupan, prava je tema od ključnog značaja za nacionalnu sigurnost kojom bi se trebao baviti VNS.

Emigracija ili imigracija

Kao što su tema od prvorazrednog značaja za nacionalnu sigurnost migracije. Doduše, imigrante i migracijska kretanja prema EU i Hrvatskoj tretira se kao problem sigurnosti, i to je bila tema VNS-a u svibnju. U međuvremenu emigranti u znatno većem broju odlaze iz Hrvatske, bez ikakve ozbiljnije reakcije najviših državnih institucija. A pražnjenje Hrvatske, i to od mladih obrazovanih ljudi svakako je sigurnosno pitanje prvog reda, dugoročno čak i važnije od reda i mira na granicama.

Teško je danas zamisliti da će bez 12 polovnih aviona biti ugrožena nacionalna sigurnost. Ta se disciplina u Hrvatskoj još uvijek tretira prvenstveno kao vojno-političko pitanje. Dok je državni vrh i dalje u ratnim igrama, Hrvatska iz dana u dan postaje ekonomski sve više okupirana, pa i sve nesigurnija i unatoč stagnacijskom rastu sve slabašnija u odnosu na države slične tranzicijske sudbine. To je i zato jer je avionski (uvozni) šoping državnom vrhu važniji od domaće proizvodnje.

25. travanj 2024 11:52