Aktualno
StoryEditor

Slučaj KABA: Opet odgoda rasprave. Hoće li itko odgovarati za otpis dugova Pašaliću?

31. Svibanj 2019.

Umjesto na Sudu, Sanda Cvitešić, drugooptužena u 20-godišnjem slučaju „Karlovača banka - oprost 13,5 milijuna kuna duga Zdravku Pašaliću“ hospitalizirana je, prema riječima njene braniteljice, u četvrtak 30. svibnja na odjelu psihijatrije Opće bolnice Karlovac, čime su se potvrdile prognoze od prije tri dana tko se od četvoro osuđenih neće pojaviti pred sutkinjom Elmom Kaleb Mamić na zakazanom ročištu. Nakon što, također zbog navodnih zdravstvenih problema, na ročište 28. svibnja nije došao trećeoptuženi Danko Seiter, on se danas pojavio u pratnji svog branitelja Željka Štapeka i policajca iz PP Karlovac, koji je time ispunio dovedbeni nalog koji je izdala sutkinja Kaleb Mamić.

Na dokumentu iz bolnice koji je braniteljica Sande Cvitešić dala sutkinji, a koji je potpisala liječnica Jasminka Oštrek, navedena je tek šifra dijagnoze F43. Uz to, braniteljica je zatržila da se nad njezinom štićenicom izvrši psihijatrijsko vještačenje radi ustanovljenja raspravne sposobnosti Sande Cvitešić. Nakon provjere situacije sa Sandom Cvitešić, sutkinja je ipak izdala dovedbeni nalog i za Sandu Cvitešić.

Prije ove, pete po redu odgode početka rasprave, Sanda Cvitešić je već jednom izborila odgodu početka rasprave, samo tad nije bio u pitanju zdravstveni razlog, već otkaz punomoći njenoj tadašnjoj braniteljici Ivi Zlatić zbog „neslaganja s konceptom obrane“. Inače, koliko se moglo čuti ranije u hodniku ispred sudnice, svo troje bivših članova Uprave Karlovačke banke kao „koncept obrane“ stalno su spominjali ulogu Nadzornog odbora, kojem je u vrijeme spornog otpisa duga „Zagreb drvu“ u vlasništvu Zdravka Pašalića na čelu bio Željko Mažuran, za koji tvrde da je Upravi dao zeleno svjetlo za otpis toga duga. Međutim, to pitanje nikako da bilo tko postavi i u sudnici, pošto sami opstruiraju da rasprava uopće i krene, a zastara nastupa 24. lipnja.

S obzirom da se na početku rasprave nije pojavio branitelj prvookrivljenog Mije Bursića, sutkinja je i taj čin smatrala zlouporabom radi odugovlačenje sudskog postupka. Stoga je i Bursiću odredila branitelja po službenoj dužnosti, bez obzira što se s osam minuta zakašnjenja pojavio zamjenski odvjetnik za odsutnog Bursićevog branitelja.

Sutkinja Kaleb Mamić zakazala je sljedeći pokušaj početka rasprave za 7. lipnja, a na pitanje tko bi tada mogao izostati, šaleći se kazala je „pa, vjerojatno ja, ili možda prije mene županijski državni odvjetnik Mladen Krajačić“.

19. travanj 2024 20:38