Korona i biznis
09. svibanj 2019.

Slučaj KABA: Zdravko Pašalić na hitnoj, nastavlja se bitka za sudsku zastaru

U danas odigranoj epizodi pod nazivom ‘Tko će sljedeći izostati‘ pravosudnog serijala u kojem se na Županijskom sudu u Karlovcu pokušava započeti raspravu u kojoj su optuženici bivši članovi Uprave Karlovačke banke Mijo Bursić, Sanda Cvitešić i Danko Seiter, te Zdravko Pašalić, vlasnik bivše tvrtke Zagreb drvo, koje županijsko državno odvjetništvo tereti da su 24. lipnja 1999. godine donijeli odluku o oprostu pola nenaplaćenog kreditnog duga, to jest 13.436.209,02 kuna, Pašalićevom Zagreb drvu.

Nakon što je prošlomjesečna rasprava osujećena iznenadnom hospitalizacijom Mije Bursića, zaprimljenim na neurološkom odjelu KBC Sestara milosrdnica večer prije, danas je iznenada na hitnom odjelu bolnice Merkur pomoć zatražio Zdravko Pašalić, kod kojeg su, prema izvješću njegovog odvjetnika, utvrđene visoke vrijednosti glukoze u krvi te pritisak u prsima. Načas smo se razočarali predvidivošću tog serijala, s obzirom da zastara nastupa istekom datuma 24. lipnja 2019. godine, no tu se pojavio županijski državni odvjetnik Mladen Krajačić s očitovanjem i prijedlogom predsjednici sudskog vijeća Elmi Kaleb Mamić da se, s obzirom na neizvjesnost Pašalićevog zdravstvenog stanja, postupak protiv njega razdvoji, što bi značilo da se danas mogla konačno započeti rasprava s obzirom na prisutnost preostalo troje optuženika i njihovih branitelja.

[caption id="attachment_384532" align="aligncenter" width="750"] Sanda Cvitešić, Danko Seiter i Mijo Bursić, Foto: Mladen Volarić[/caption]

Na upit sutkinje slažu li se s razdvajanjem postupka protiv Pašalića od postupka protiv njih, svo troje optuženika unisono se kategorički usprotivilo tom prijedlogu ŽDO-a, a u čemu su ih dodatnim obrazloženjima podržali i njihovi branitelji. Razlozi su se kretali od neprejudiciranja Pašalićevog zdravstvenog stanja, do navodne nesvrhovitosti razdvajanja postupka, što bi onda značilo dvostruko saslušavanje svjedoka i svih ostalih radnji u sklopu dokaznog postupka.

Odbivši zahtjeve optuženika i njihovih branitelja, sutkinja Kaleb Mamić donijela je odluku o razdvajanju postupka za Zdravka Pašalića, čime su se ostvarili uvjeti da rasprava konačno i započne. Sutkinja je također odbila i zahtjev drugookrivljene Sande Cvitešić da se s rasprave isključi javnost, a onda je do izražaja došla nova kreativna pravna figura, za koju se pobrinuo prvooptuženi Mijo Bursić.

Naime, nakon što su odbijeni svi raniji zahtjevi za izuzeća sudaca Županijskog suda u Karlovcu, kao i županijskog državnog odvjetnika Krajačića, Mijo Bursić zatražio je danas izuzeće dvoje sudaca porotnika uz zanimljivo obrazloženje. Suce porotnike kao članove sudskih vijeća, kaže Bursić, imenuje Gradsko vijeće Grada Karlovca. A pošto je Grad Karlovac klijent Karlovačke banke, te (vjerojatno) i njen dioničar, Bursić smatra da bi iz takvih odnosa ovo dvoje sudaca porotnika moglo biti pristrano u ovom predmetu. I taj je pokušaj propao, s obzirom da je i taj zahtjev sutkinja Kalem Mamić odbila.

[caption id="attachment_384533" align="aligncenter" width="750"] Iva Zlatić, braniteljica kojoj je "iznenada" punomoć na raspravi otkazala Sanda Cvitešić, u razgovoru s županijskim državnim odvjetnikom Mladenom Krajačićem, Foto: Mladen Volarić[/caption]

S obzirom da je strategija optuženika, to je očito, pošto-poto osujetiti bilo kakav početak rasprave i tako elegantno dočekati nastup zastare, na scenu je stupila Sanda Cvitešić izjavom da "ovog trenutka opoziva punomoć svojoj braniteljici Ivi Zlatić, pošto se njen nastup bitno razlikuje od njene koncepcije obrane", a koja još zapravo nije ni počela, s obzirom da rasprava od stalnih opstrukcija nije ni započela.

U takvim okolnostima sutkinji nije preostalo nego da prekine raspravu dok Sanda Cvitešić ne angažira novog branitelja, sukladno članku 48. stavak 1.

Međutim, pošto sutkinja Kaleb Mamić smatra da je u ovom slučaju na djelu odugovlačenje postupka, pozvavši se na članak 66. stavak 2. Zakona o kaznenom postupku, donijela je i odluku da će se Sandi Cvitešić dodijeliti branitelj po službenoj dužnosti, bez obzira angažira li i ona svog drugog branitelja, a nova rasprava zakazana je za 28. svibnja. A 24. lipnja je tako blizu...I tko kaže da je pravo suhoparna i dosadna materija? Odvjetnica Iva Zlatić na novinarski upit za komentar ovakvog ‘navodnog‘ obrata kazala je tek da svoj opoziv ne želi komentirati, jer "za to ima svoje razloge".