Aktualno
StoryEditor

Slučaj ZTE: I američka ekonomija zbraja štete od blokade poslovanja s kineskim divom

23. Svibanj 2018.

Da pljuskanje trgovinskih zabrana nije tako jednostavno, američki predsjednik Donald Trump počinje polako shvaćati. Zabrana američkim kompanijama da posluju sa ZTE-om uzrokovala je veliku štetu kineskom proizvođaču telekomunikacijske opreme, više od dvije milijarde dolara prema izračunu Financial Timesa (na temelju prošlogodišnjih financijskih izvješća), ali i samim američkim kompanijama koje imaju vrlo jasan interes za nastavkom poslovanja ZTE-a. Mediji nagađaju kako je ovo shvaćanje utjecalo na naglu promjenu Trumpovog raspoloženja i recentno popuštanje tenzija između Amerike i Kine.

>>> Trgovinski rat: Kineski div ZTE na rubu propasti zbog Amerike

Dvije su zemlje, naime, prije nekoliko dana dogovorile da će se suzdržati od uvođenja novih carina dok traju pregovori, a prema posljednjim informacijama, ukidanje zabrane poslovanja sa ZTE-om moglo bi biti dio tog dogovora u kojem se Kinezi obvezuju na povećanje uvoza iz Amerike, odnosno znak dobre volje sa američke strane. No, postaje sve jasnije da je spašavanje ZTE-a, koji je zbog gubljenja američkih dobavljača pred propadanjem, jednako u interesu američkih kompanija koje ne mogu tako lako ‘utopiti‘ svoje proizvode nekom drugom zato što ZTE nije nimalo nevažan kupac (ujedno i četvrti najpopularniji proizvođač mobitela u SAD-u).

- Postoji komercijalni interes za preživljavanje ZTE-a unutar američke industrije i zato je Donald Trump voljan postići kompromis. To ne utječe samo na radna mjesta u SAD-u, nego i sposobnost američkih kompanija da financiraju istraživanje i razvoj i ostanu tehnološki lideri., izjavio je za FT analitičar Jeffriesa Edison Lee.

>>> Slučaj ZTE: Trump se opet predomislio i ostavio analitičare u čudu

Jednakog je razmišljanja i neimenovani investitor.

- Ono što većina ljudi ne razumije jest da  u Silicijskoj dolini postoji veliko protivljenje zabrani ZTE-a, zato što mu mnogi dobavljači prodaju dijelove.

Tako američka administracija počinje polako, ali vrlo polako, shvaćati što znači globalizirani svijet. Neki, doduše, sporije od drugih. Otpor američkom kompromisu počinje se sada javljati u zakonodavnoj vlasti koja želi tvrdu liniju prema Kini, iako postaje sve očitije koliko bi takav pristup mogao biti štetan i za SAD. Britanski dnevnik tako podsjeća da upravo Trumpova republikanska stranka, pod vodstvom senatora Marca Rubija, pokušava progurati zakon kojim bi se spriječila namjera Bijele kuće da spasi ZTE.

24. travanj 2024 03:43