Aktualno
StoryEditor

Smajo: Banke su mogle predvidjeti ‘divljanje‘ franka

15. Ožujak 2018.

Zaštita potrošača u bankarskim ugovorima na znatno višoj je razini nego prije usklađivanja zakonodavstva s direktivama koje propisuje Europska unija, no još uvijek ima dosta prostora za napredak, zaključak je okruglog stola koji je u četvrtak održan u prostorijama Zagrebačke škole za ekonomiju i management.

Uvodna riječ pripala je Heleni Majić, moderatorici okruglog stola, koja je ukratko razjasnila spomenute direktive među kojima je i ona da države same određuju viši stupanj zaštite potrošača kod sklapanja ugovora, kao i da potrošačima sve obavijesti oko ugovora moraju biti dostupne.

>>>Udruga Franak: Opravdanost valutne klauzule ponovno pred Visokim trgovačkim sudom

Denis Smajo iz Udruge Franak istaknuo je kako su prije izbijanja krize s kreditima u švicarskim francima banke mogle i trebale predvidjeti da će doći do "divljanja" tečaja, dok su dužnici ostali bez zaštite. Od 1. siječnja 2014. godine, kada je na snagu stupio novi Zakon o zaštiti potrošača, više nije moguće donošenje takvih jednostranih odluka banaka, a Smajo se pohvalio i kako je zahvaljujući inicijativi i radu Udruge uvedena fiksna kamatna stopa kod stambenih kredita, dok je sama konverzija franka donijela 10 milijardi kuna, kako u džepove građana, tako i u BDP.

Najboljom opcijom označio je dizanje kredita u kunama, što potvrđuje i činjenica da su takvi krediti u porastu. S druge strane, još uvijek nije riješen problem starih, odnosno otplaćenih i otkazanih kredita u "švicarcima", a ne postoji ni specijalizirana ustanova za zaštitu potrošača.

>>>Dalić: Svi trebamo aktivno podržati udruge za zaštitu potrošača

Sudska vještakinja za bankarstvo i financije Marija Duljković, pak, objasnila je da su za "švicarce" kriva regulatorna tijela, odnosno predugo čekanje na njihovu reakciju. Navela je i kako su plasmani kreditnih institucija u prošloj godini iznosili 114,54 milijuna kuna prema potrošačima. Samo 81,77 milijuna kuna plasirano je prema poduzećima, a bez toga nema rasta gospodarstva. Od 2013., kazala je, Zakon o stambenom potrošačkom kreditiranju primjenjuje sve direktive Europske unije pa banke tako više ne smiju uvoditi nove naknade koje nisu propisane ugovorom te su ukinute naknade za obradu i odobravanje kredita.

>>> Udruga Franak: Odluka Suda EU ‘povijesna pobjeda’; HUB: Presuda nema direktan utjecaj na RH

Goran Vojković, profesor na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa, fokusirao se na probleme koje potrošačima donosi digitalizacija. Banke, primjerice, imaju potpuni uvid u sve podatke građana, što je ilustrirao vlastitim primjerom kada su mu, iako je već bio zadužen, nudili nove kredite čim su utvrdili da plaću prima iz proračuna. To bi, dodao je, ipak trebalo biti regulirano 25. svibnja kada na snagu stupa novi Zakon o zaštiti osobnih podataka.

19. travanj 2024 19:43