Aktualno
StoryEditor

Snaga dodira: Držanje za ruke u teškim trenutcima može odagnati bol

10. Ožujak 2018.

Držanje voljenih za ruku u teškim trenutcima blagotvorno djeluje na smanjenje osjeta boli. Rukom u ruci sinkronizira se disanje, otkucaji srca i moždani valovi, što u konačnici može odagnati bol, pokazala je nova studija. Proporcionalno snazi empatije partnera sinkroniziraju se moždani valovi i postiže se osjećaj olakšanja, prenosi Thriveworks.

Znanstvenici sa Sveučilišta Colorado Boulder i Sveučilišta Haifa surađivali su u istraživanju koje je još jednom potvrdilo koliko su važne fizičke interakcije.

>>> VIDEO: Pacijentica dobila prvu osjetilnu bioničku ruku

- U modernom svijetu razvili smo mnogo načina komunikacije i sve je manje fizičkih interakcija. Ovo istraživanje potcrtava snagu i važnost ljudskog dodira, objasnio je Pavel Goldstein, voditelj istraživanja koji istražuje osjet boli u Kognitivnom i afektivnom neuroznanstvenom laboratoriju pri Sveučilištu Boulder.

Goldstein je odlučio istražiti ideju iscjeljujućeg dodira nakon rođenja kćeri jer je tijekom poroda primijetio kako je držanje za ruku njegovoj supruzi smanjivalo bol te je želio znanstveno provjeriti može li se dodirom zaista smanjiti osjećaj boli i kako. U suradnji s kolegama proveo je nekoliko istraživanja i došao do značajnih otkrića.

Za početak proveli su ispitivanja u kojima je sudjelovalo 22 heteroseksualnih parova u dobi između 23 i 32 godine koji su u vezi barem godinu dana. Mjerili su moždane valove u ‘normalnim‘ uvjetima u tri situacije - par je u istoj prostoriji, ali se ne dodiruje, par se drži za ruke i partneri se nalaze u različitim prostorijama. Potom su to sve ponovili s time da je partnerica bila izložena blagoj boli na jednoj ruci.

>>> VIDEO: Deadpool 2 - Ljudi misle da razumiju bol, ali nemaju pojma

Neovisno o tome jesu li se dodirivali, EEG je pokazao kako se već i sama prisutnost partnera odražava sinkronizacijom moždanih valova karakterističnih za koncentraciju. Prilikom fizičkog kontakta kada je partnerica izložena boli usklađenost tih valova bila je na najvišoj razini. Pokazalo se i da ta usklađenost slabi kada je partnerica izložena boli, a partner je ne može utješiti dodirom.

Kada su se istraživači usmjerili na razinu partnerove empatije, došli su do dodatnog otkrića: što je partner suosjećaniji, veća je sinkroniziranost moždanih valova.

- Čini se da bol u potpunosti prekida međusoban sinkronicitet među parovima, no dodir ga ponovno uspostavlja, zaključio je Goldstein dodavši kako dodir briše barijere među ljudima.

20. travanj 2024 15:17