Aktualno
StoryEditor

Snaga: Nema dokaza da je kopneni LNG terminal ekološki prihvatljiviji od plutajućeg

14. Travanj 2018.

Saborski zastupnik Goran Aleksić izjavio je da je stranka Snaga organizirala i održala stručni skup članova stranke i stručnjaka kako bi se razgovaralo o stvarnome sadržaju projekta plutajućeg LNG terminala u Omišlju, te da Snaga načelno, uz uvjet poštivanja određenih preduvjeta, pudupire taj projekt. Najavio je da će se konačni zaključak i stav stranke o cijelom projektu tek donijeti i o njemu će izvijestiti na konferenciji za novinare.

Katarina Turković Gulin rekla je da su članovi Snage zatražili da se svi uvjeti gradnje i rada LNG terminala jasno i transparentno navedu u predugovore i ugovore, te da smatraju da se lokalnoj zajednici mora jamčiti da nadzire izgradnju i rad terminala.

Objasnila je da su projekt plutajućeg LNG terminala na okruglom stolu razmatrali sa stručnoga, lokalnoga, ekološkoga i turističkoga gledišta. Rekla je da su na okruglom stolu bili i neovisni stručnjaci, a na neka od pitanja odgovorila je i glavna inženjerka tvrtke LNG Hrvatska Andreja Lopac.

>>> PGS: Spremni smo poduprijeti kopneni LNG terminal, ali plutajući nikako

"Dobili smo dosta dobre odgovore i trebat ćemo neko vrijeme da se slegnu dojmovi i da donesemo krajnji zaključak, a i članovi Snage predložili su neke izmjene projekta, neke su prihvaćene kao mogući, a neke će se razmotriti", rekla je Turković Gulin.

Alen Karajković spomenuo je da su predložili neke dodatke na projekt, koji bi trebali osigurali bolje ekološke kriterije i veću sigurnost. Smatra da se ne bi smjelo otjerati ulagače, koji su voljni u Hrvatsku donijeti najnovije tehnologije i spremni su uvesti Hrvatsku među desetak zemalja na svijetu koje od takve tehnologije imaju koristi.

"Nastojimo biti medijatori između investitora i lokalne zajednice, koji se ponašaju dosta tvrdoglavo i pomalo egoistički, pa ako bismo uspjeli smanjiti ta ‘osobna ega‘ kod određenih ljudi s obje strane i ako bismo uspjeli nametnuti naša tehnička rješenja kod investitora, vjerujemo da bi to bilo za dobrobit ulagača, Hrvatske i lokalne zajednice", istaknuo je Karajković. Smatra da je važno da u Hrvatskoj bude niža cijena cijena plina, a da pritom budu posve ispunjeni svi ekološki kriteriji.

>>> Adria Polymers kupila zemljište Dina Petrokemije

Istaknuto je da je stručna skupina stranke predložila investitoru LNG Hrvatska da napravi izmjene projekta koje se odnose na generator klorina, kojim bi se otvoreni sustav pretvorio u zatvoreni, čime bi se spriječio utjecaj klora na okolnu floru i faunu.

Stranka je upozorila i projekt izgradnje kopnenog terminala, neovisno o tome što je prihvaćen od lokalne zajednice, nema projektnu dokumentaciju koja bi dokazala da je ekološki prihvatljiviji od predloženoga projekta morskog terminala za pretvaranje ukapljenog, tekućeg metana u plinoviti metan.

U stranci Snaga smatraju da Hrvatska mora prije svega zaštititi svoje interese i zato treba pronaći način da LNG tehnologija konačno dođe u Hrvatsku i da Hrvatska postane, barem u tome dijelu, dio modernoga i razvijenog svijeta. Smatraju da se interesi građana i investitora trebaju usuglasiti tako da investicija bude uspješna, a građani zadovoljni.

>>> Povjerenstvo s 14 glasova za i dva protiv potvrdilo ekološku prihvatljivost LNG terminala na Krku

Stranka Snaga žele ponuditi i svoj stručni tim kao posrednika između bilo kojeg investitora i lokalne zajednice na Kvarneru, koji će dati neovisno i stručno mišljenje o bilo kojem LNG projektu.

"Omogućimo pravu liberalizaciju tržišta metana u Republici Hrvatskoj, spriječimo monopole, podržimo poštene investitore i zaštitimo naše interese - interese građana u svemu" poručili su iz stranke Snaga.

19. travanj 2024 23:02