Aktualno
StoryEditor

Snap Inc. debitirao na burzi s rastom cijene od impresivnih 44%!

03. Ožujak 2017.
Piše:
Trading Room

Prvi u Hrvatskoj pišemo o inicijalnoj ponudi dionica kompanije Snap Inc. (NYSE:SNAP), koja je kreirala i razvila popularnu mobilnu aplikaciju koja korisnicima pruža mogućnost dijeljenja kratkih video poruka i fotografiija. Riječ je o kompaniji koja je nastala 2011. godine, kao ideja nekoliko prijatelja. Samo pola godine kasnije imali su prvu investiciju od 4.25 milijuna USD od fonda Lightspeed Venture Partners, koji je svojim ulogom u ranoj fazi kompaniji omogućio razvoj i rast poslovanja a svojim dioničarima stvorio ogromnu vrijednost koja se mjeri u milijardama dolara. Krajem 2013. godine odbili su ponudu od Facebooka tešku 3 milijarde USD i nastavili svojim putem koji ih je doveo do ispunjenja američkog sna. Ostvarivo u Hrvatskoj? - jako teško.

>>>Saxo banka: Postoje dobri razlozi za uzlaznu putanju dionica Snapa

Snap Inc. (NYSE:SNAP)

Snap Inc. jučer je debitirao na burzi u New Yorku i njegovim dionicama se može trgovati na sekundarnom tržištu.

Obilje novca na financijskom tržištu, velika likvidnost i nedostatak straha dovode do neslućenog ludila. Kako će ova priča završiti, tek ostaje za vidjeti.

Cijena u javnoj ponudi dionica (IPO) postavljena je na visokih 17 USD što je značilo da se kompanija vrednovala sa visokih 24 milijarde USD. Po početku trgovanja prva cijena po kojoj se moglo kupiti dionice bila je 23.50 USD, što se može objasniti velikom potražnjom u javnoj ponudi. Dionica je dan zaključila na 24.48 USD što je rast od 44% u odnosu na postavljenu cijenu dionice u javnoj ponudi. Opravdano ili ne zaključite sami!

OptimTrader Investment Day

Trenutna burzovna vrijednost kompanije iznosi 28.33 milijarde USD. Je li to opravdana valuacija za kompaniju koja je u prospektu uvrštenja dionica navela da u idućim godinama (a vjerojatno ni nikad) uopće ne očekuje profitabilnost. Kompanija je brzorastuća i po prihodima i po rastu aktivnih korisnika kojih je krajem 2016. bilo oko 150 milijuna. Ali postavlja se pitanje kojim stopama bi trebala rasti da opravda trenutno valuaciju. Rast dioničkih indeksa posljednjih mjeseci dao je dodatni vjetar u leđa ovoj kompaniji. Obilje novca na financijskom tržištu, velika likvidnost i nedostatak straha dovode do neslućenog ludila. Kako će ova priča završiti, tek ostaje za vidjeti.

Za Trading Room: Ivan Stojanovic, Head of Croatian Market at CM-Equity AG (OptimTrader trgovačka platforma)

Pratite nas na www.trading-room.eu i Facebook stranici

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI (DISCLAIMER):

Sadržaj u članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i ostalim financijskim tržištima. Autora se odriče odgovornosti i ograđuje od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovi ove analize. Ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje Autora, a ne kompanije u kojoj radi. Sve izneseno u članku napisano je isključivo u edukacijske svrhe. Prije početka trgovanja važno je razumjeti rizike povezane s trgovanjem financijskih instrumenata i financijskih proizvoda. Trgovina dionicama, ETF-ovima, futures ugovorima, valutama (FX), CFD-ovima, opcijama, instrumentima sa financijskom polugom i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost od gubitka cjelokupnog depozita pa i više od toga. Vi i jedino Vi ste odgovorni za svoje investicijske odluke. Jedina preporuka koju dajemo je da se posavjetujete sa ovlaštenim investicijskim savjetnikom.

20. travanj 2024 08:38