Aktualno
StoryEditor

Snažan rast dionica europskih proizvođača automobila nakon što je Trump odustao od dodatnih carina

26. Srpanj 2018.

Cijene dionica europskih proizvođača automobila porasle su jutros do pet posto, nakon sastanka predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera i Donalda Trumpa na kojem je američki predsjednik objavio da odustaje od uvođenja dodatnih carina na uvoz europskih automobila u SAD, javlja Bloomberg.

Redom, dionice BMW-a porasle su jutros 5,5 posto, Volkswagena 3,3 posto, Fiata 4,4 posto, Daimlera 2,6 posto, nakon što su splasnule napetosti u odnosima SAD-a i EU-a, odnosno otklonjena mogućnost da europski auti u SAD-u poskupe i do 10.000 eura, što bi se dogodilo da je Trump proveo svoju najavu o uvođenju carina.

>>>EU ocjenjuje susret Junckera i Trumpa kao veliki uspjeh

Njemačko udruženje automobilske industrije sastanak je opisao kao “veliki korak naprijed” te “dobrom viješću za industriju i potrošače s obje strane Atlantika”.

Juncker i Trump sastali su se jučer, a prije sastanka Trump je najavljivao uvođenje carina od 25 posto na europske automobile, no nakon tri sata razgovora došlo je do preokreta, koji je odmah potom objavljen u Ružinom vrtu Bijele kuće.

>>> Juncker u srijedu putuje u Washington da zaustavi trgovinski rat EU-SAD

Trump je najavio “novu fazu” u trgovinskim odnosima SAD-a i EU-a.

19. travanj 2024 05:24