Korona i biznis
31. listopad 2017.

Snažan rast dobiti Croatia Airlinesa

Nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines u prvih devet mjeseci ove godine ostvario je neto dobit od 100,4 milijuna kuna, što je za 96 milijuna kuna više nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje financijsko izvješće objavljeno u ponedjeljak.

Tako snažan rast dobiti iz Croatia Airlinesa objašnjavaju rastom broja letova i putnika na domaćim i međunarodnim letovima te zbog provedene prodaje dijela slotova u zračnoj luci London Heathrow. Naime, kompanija je prodala početkom godine pet od devet svojih prava slijetanja na londonski aerodrom Heathrow američkoj kompaniji Delta Airlines za 19,5 milijuna dolara, a ugovori o tome stupili su na snagu početkom travnja.

>>> Croatia Airlines završio polugodište s 42,6 milijuna kuna dobiti

Ukupni prihodi kompanije u prvih devet ovogodišnjih mjeseci porasli su za 19,5 posto, na 1,45 milijardi kuna. Istodobno, ukupni rashodi bili su 11,6 posto veći, te su dosegnuli 1,34 milijarde kuna.

"Od početka ove godine do kraja rujna zrakoplovi tvrtke obavili su 3 posto više letova nego lani ili 21.531, a prevezenih ukupno nešto malo više od 1,6 milijuna putnika za 9 posto je više nego lani i 2 posto više u odnosu na plan. Pritom je broj međunarodnih putnika porastao za 11 posto, a broj putnika u domaćem prometu za 6 posto, uz istodobno povećanje prosječne popunjenosti putničke kabine za 3,9 postotnih bodova, na 74,2 posto", iznose iz Croatia Airlinesa.

Rast putničkog prometa ove godine objasnili su uvođenjem četiri nove sezonske linije u svibnju ove godine (iz Zagreba u Stockholm, Oslo, Helsinki i Bukurešt), uz napomenu da zbog povećanog opsega letenja do kraja ove godine planiraju prevesti više od 2 milijuna putnika, što će biti prvi put u povijesti tvrtke.

>>> FOTO: Svečano uvedena linija Croatia Airlines Zagreb – Stockholm

U prvih devet mjeseci ove godine Croatia Airlines raspolagao je s flotom od 12 zrakoplova: šest zrakoplova Airbus, od kojih jedan Airbus A320 u operativnom najmu te šest zrakoplova Q400 u operativnom najmu.

Zbog povećanog opsega letenja za ovogodišnju sezonu Croatia Airlines unajmio je dva zrakoplova CRJ1000 sa 100 sjedala. Prvi zrakoplov komercijalno letenje započeo je 1. svibnja 2017. godine, a drugi 19. svibnja 2017. godine. Unajmljeni zrakoplovi koristi se ne samo na novim linijama nego i na drugim rutama Croatia Airlinesa u ljetnom redu letenja. U skladu s razvojnim planovima tvrtke, zrakoplovi takvog kapaciteta uvedeni su u flotu kao dodatak postojećoj floti Airbusa i Dash 8-Q400 te predstavljaju treći tip zrakoplova u floti.

Zrakoplovi tvrtke izravno lete u 39 europskih odredišta u 24 države.