Aktualno
StoryEditor

Snažan skok dobiti Raiffeisen Bank Internationala u prvom tromjesečju

15. Svibanj 2018.

Austrijska banka Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u utorak o snažnom skoku konsolidirane dobiti u prvom tromjesečju zahvaljujući povoljnom ekonomskom okruženju koje je smanjilo troškove rizika.

U prva tri ovogodišnja mjeseca konsolidirana dobit banke poskočila je 81,4 posto, na 399 milijuna eura. Dobit prije poreza uvećana je 60,3 posto, na 529 milijuna eura.

- Dobro smo počeli godinu. Uspjeli smo povećati našu operativnu dobit u odnosu na prošlu godinu i otpustiti rezervacije za gubitke na otpisima, konstatirao je u priopćenju izvršni direktor Johann Strobl.

>>>Raiffeisen Bank International udvostručio dobit u 2017.

Bančini operativni prihodi porasli su tri posto, na 1,29 milijardi eura. Gotovo identičan postotni rast banka je zabilježila i u stavci neto prihoda od kamata, za četiri posto, na 829 milijuna eura. Neto prihodi od naknada i provizija stagnirali su na razini istog razdoblja prošle godine i iznosili su 410 milijuna eura.

U banci napominju da su zahvaljujući povoljnom makroekonomskom okruženju u promatranom razdoblju neto otpustili 83 milijuna eura rezerviranih za otpise na financijskoj imovini dok su u istom prošlogodišnjem razdoblju za otpise neto rezervirali 82 milijuna eura. Napominju također da su u sklopu "aktivnog upravljanja rizikom" uspjeli prodati "značajan iznos kredita uz neto dobit".

>>>Bolje gospodarske prilike i manji otpisi podigli tromjesečnu dobit Raiffeisen Bank Internationala

Udio nenaplativih kredita u ukupnom kreditnom portfelju smanjen je za 0,3 postotnog boda u odnosu na kraj prošle godine i iznosio je 5,4 posto. Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju ožujka 12,8 posto i bila je za 0,1 postotni bod viša nego na kraju 2017. U poslovnim prognozama napominju da im je cilj povećanje kredita u prosjeku za četiri do šest posto godišnje.

Troškovi rizika trebali bi se u ovoj godini zadržati na razini prošlogodišnjih a udio nenaplativih kredita dodatno smanjiti "u srednjoročnoj perspektivi".

25. travanj 2024 08:10