Aktualno
StoryEditor

Snažno financijsko središte, ali zaposlenici imaju pravo na svega sedam dana odmora godišnje

09. Rujan 2018.

Neovisno o tome koliko uživali radeći svoj posao, osjećaj kada sve odgovornosti zaboravite i prepustite se opuštanju je nezamjenjiv, jer u konačnici, svi trebaju godišnji odmor. Koliko često to doista i iskuse, ovisi o internoj politici kompanije u kojoj su zaposleni, ali i o državnom prosjeku koji nemalo varira od zemlje do zemlje.

Tvrtka za iznajmljivanje nekretnina Spotahome nedavno je provela istraživanje u kojem je radila procjenu koji su najzdraviji gradovi na svijetu. Razvrstala je pritom 89 svjetskih gradova po različitim kriterijima poput očekivanog životnog vijeka, pretilosti, kvalitete vode i zraka te prava na godišnji odmor. Po svim kriterijima gradovi su ocjenjivani od 0-10 te je potom sastavljena cjelovita rang lista. Zanimljivo je kako je samo jedan grad dobio čistu nulu u kategoriji godišnjeg odmora. Bio je to otočni grad-država Singapur, koji je poznat po tome što je četvrto najveće financijsko središte u svijetu, ali po tome što ima veoma stroge zakone.

>>> Devet kompanija koje žele da njihovi zaposlenici putuju i plaćaju im za to

U Singapuru zaposlenicima je omogućen godišnji odmor od minimalno sedam dana godišnje, piše Business Insider. Djelatnici koji su stekli više radnog staža mogu se nadati da će dobiti pravo na najviše 14 dana plaćenog godišnjeg, ali u prosjeku broj dana koje Singapurci provedu na odmoru otužan je u odnosu na prosjek ostatka svijeta. Osobito kada se usporedi s prvim gradom na rang ljestvici. Na tu se poziciju plasirao Rijad (Saudijska Arabija) koji je jedini uspio dobiti svih 10 bodova po tom pitanju, a kako i ne bi kada njegovi stanovnici, prema UBS Global Cities Ranking 2018, imaju prosječno 37 dana godišnjeg odmora u godinu dana.

Iza Rijada koji je rekorder, tu su Moskva, Doha, Barcelona i Amsterdam.


[mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]Pratite Lider na društvenim mrežama


 

25. travanj 2024 22:37