Aktualno
StoryEditor

Socijalna zaštita na slobodnom tržištu apsolutni prioritet Europljana

23. Prosinac 2016.

Socijalna zaštita na slobodnom tržištu je glavni prioritet Europljana i esencijalna za budućnost Europske unije, sugerira posebno izvješće Eurobarometra objavljeno u četvrtak 22. prosinca.

Istraživanje kao glavne prednosti Europske unije navodi njenu ekonomsku, industrijsku i trgovinsku moć, poštivanje ljudskih prava i vladavinu zakona za što se izjasnilo 33 posto ispitanih.

Nezaposlenost i dalje slovi kao glavni izazov za 45 posto anketiranih Europljana, 36 posto misli da su ključna pitanja povezana s društvenom nejednakošću i migracijom, a 31 posto navodi sigurnost i terorizam.

Više od polovice ispitanih drži da EU utjelovljuje mir i slobodu (57 posto) ili društvenu jednakost i solidarnost (55 posto). Velika većina Europljana (82 posto) misli da ekonomija slobodnog tržišta treba biti uparena s velikom razinom socijalne zaštite.

[caption id="attachment_250920" align="aligncenter" width="750"] Hrvati su kao glavnu prednost Europske unije naveli životni standard[/caption]

Podjednako velika većina ispitanih podržava donošenje odluka na europskoj razini u pojedinim područjima, posebice u borbi protiv terorizma ili promociji mira i demokracije (80 posto).

Mišljenja su pak podijeljena oko koncepta Europe s "dvije brzine", pa 47 posto ispitanih drži da bi nacije spremne na ubrzano usvajanje paneuropskih političkih ili razvojnih smjernica trebale imati mogućnost to napraviti bez šireg konsenzusa ili odobrenja drugih. S druge strane, 41 posto ocjenjuje da daljnju integraciju treba uvjetovati podrškom svih članica.

Šest od deset ispitanih je podržalo izjavu da Europska unija nudi perspektivu za budućnost mladih (60 posto), no istovremeno 56 posto građana misli da će današnja djeca imati teži život u odnosu na njihovu generaciju.

Tri najčešće spominjane perspektive za uspješnu budućnost EU su usporedivi životni standardi (53 posto), usporedivi obrazovni standardi (35 posto) i dobro definirane vanjske granice (26 posto).

27. travanj 2024 06:36