Aktualno
StoryEditor

Softbank želi kupiti dionice Ubera uz 30 posto popusta

28. Studeni 2017.

Japanska korporacija Softbank ponudila je za kupnju dionica Ubera 30 posto manju cijenu u odnosu na procijenjenu vrijednost te tvrtke od 68,5 milijardi dolara, doznaje Reuters od osobe upoznate sa slučajem.

Ulaganje, koje je odobrio upravni odbor Ubera u listopadu, potaknulo bi i niz promjena u upravljanju tom tehnološkom kompanijom za posredovanje u uslugama prijevoza. Između ostalog, ograničila bi se ranija moć pojedinih dioničara pri odlučivanju, upravni odbor bi se proširio s 11 na 17 članova, a minorizirao bi se i utjecaj bivšeg izvršnog direktora Travisa Kalanicka.

>>> Vrijednost Tencenta nadmašila Facebook

Ulaganje i poteze upravnog odbora podržava i novi izvršni direktor Dara Khosrowshahi, a dolaze na kraju godine koju su obilježili skandali i promjene u kompaniji, uključujući i prošlotjedno priznanje da su krajem prošle godine bili hakirani podaci 57 milijuna korisnika usluga Ubera, a što se pokušalo zataškati.

Konzorcij ulagača, predvođen Softbankom i investicijskim fondom Dragoneer, planira preuzeti udjel od najmanje 14 posto u Uberu. Natječaj za kupnju će biti objavljen u utorak, doznaje Reuters od izvora, a ulagači će imati oko mjesec dana za odgovor.

Skupina ulagača predvođena Softbankom bi dobila dva nova mjesta u novom upravnom odboru, dok bi preostala četiri pripala neovisnim direktorima.

U slučaju ako neće biti dovoljno zainteresiranih prodavatelja, Softbank i dalje može odustati od posla. Japanska tvrtka također planira uložiti milijardu dolara u kompaniju pri procijenjenoj tržišnoj vrijednosti od 68,5 milijardi dolara.

>>> Uber ima veliku podršku svojih korisnika

Čak i po sniženoj cijeni, Uber je druga najveća svjetska kompanija podržana privatnim kapitalom u sektoru usluga prijevoza, nakon kineske platforme Didi Chuxing, a ponuda je prilika za rane ulagače da osiguraju značajnu dobit, a za zaposlenike da unovče dionice koje su do danas imale vrijednost samo na papiru.

Prema ponudi Softbanka, Uber vrijedi oko 48 milijardi dolara, a ne 68,5 milijardi, koliko je pokazivala procjena od prije godinu dana.

Otkad je prije više od godine dana tržišna vrijednost kompanije procijenjena na 68,5 milijardi dolara, Uber se suočio s brojnim skandalima, uključujući optužbe za seksualno uznemiravanje. Također, našla se pod kaznenom istragom zbog softvera namijenjenog prijevari regulatora, kao i podmićivanja predstavnika vlasti u Aziji, dok je Alphabetov odjel poslovanja sa samovozećim automobilima Waymo tužio Uber zbog krađe poslovnih tajni.

24. travanj 2024 15:49