04. lipanj 2017.

Šokirani terorističkim napadom u Londonu, svjetski čelnici izrazili solidarnost

Svjetski čelnici oštro su u nedjelju osudili teroristički napad u Londonu i poslali svoje izraze sućuti i solidarnosti britanskom narodu i vlastima.

"Francuska je uz Britaniju više nego ikada. Moje su misli sa žrtvama i njihovim voljenima", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Napadači su se u subotu navečer zaletjeli velikom brzinom kombijem u pješake na London Bridgeu i nakon toga noževima napadali prolaznike na ulicama i posjetitelje obližnjih barova u Borough Marketu usmrtivši šest osoba i ozlijedivši najmanje 48.

>>> Svijet ujedinjen s Britancima nakon ‘kukavičkog napada’ u Manchester Areni

Vijesti o napadu šokirale su i australskog premijera Malcolma Turnbulla.

"Naše molitve i solidarnost su danas kao i uvijek s britanskim narodom suočenim sa šokantnim terorističkim napadima u Londonu", kazao je.

Indijski premijer Narendra Modi osudio je napade nazvavši ih "šokantnima".

"Napadi u Londonu su šokantni i izazavli su veliku tugu. Osuđujemo ih", kazao je on dodajući da su njegove misli i molitve s obiteljima stradalih.

"Strašne vijesti iz Londona. Moje su misli sa stradalima", izjavila je škotska premijerka Nicola Sturgeon.

Američka pop zvijezda Ariana Grande, na čijem je koncertu u Manchesteru bombaš samoubojica prije dva tjedna ubio 22 osobe, rekla je kako se "moli za London".

Trump traži restrikcije ulaska u SAD za strance

Američki predsjednik Donald Trump napisao je na Twitteru: "Što god Sjedinjene Države mogu učiniti kako bi pomogle Londonu i Ujedinjenom Kraljevstvu, mi ćemo biti tu - mi smo s vama. Bog vas blagoslovio".

Trump je u tvitu napisao da američki sudovi, koji su ukinuli njegove restrikcije ulazaka u SAD za stance, moraju promijeniti svoje odluke te je odmah izazvao kritike da pokušava terorizam iskoristiti u vlastite svrhe, prenose američki mediji. Hvaleći svoje uredbe o zabrani ulaska u SAD državljanima nekih zemalja koje su sudovi suspendirali Trump je u subotu obećao i pomoć Britaniji. Ne referirajući se izravno na London, Trump je napisao na svom Twitter profilu: "Moramo biti pametni, budni i čvrsti. Sudovi nam moraju vratiti naša prava. Trebamo zabranu putovanja kao dodatnu razinu sigurnosti!" Osam minuta kasnije u novom tvitu napisao je da će SAD učiniti što god može kako bi pomogao Londonu i Britaniji.

>>> Trump razriješio ministricu pravosuđa koja se usprotivila uredbi o imigraciji

Predstavnica američke udruge za građanske slobode Cecillia Wang osudila je Trumpa zbog iskorištavanja situacije."Moramo bi ogročeni kada predsjednik iskorištava užasan, nasilni zločin kako bi promovirao svoje diskriminatorne i nezakonite odluke", napisala je u tvitu. I državna tajnica Kentuckyija Alison Grimes iz Demokratske stranke poručila je da Trump svojom reakcijom potpiruje "strah i mržnju".