Aktualno
StoryEditor

Sokol Marić u predstečaju Poreznoj osporio 4,9 milijuna kuna duga

01. Veljača 2018.

Zastupnici Sokol Marića d.o.o u predstečaju na ročištu za ispitivanje tražbina vjerovnika održanom u četvrtak osporili su potraživanja četrdesetak vjerovnika u ukupnom iznosu od 22,7 milijuna kuna među kojima se posebno ističe osporena tražbina Porezne uprave od 4,9 milijuna kuna.

Punomoćnici Sokol Marića na zagrebačkom Trgovačkom sudu u cijelosti su osporili tu tražbinu navodeći kako je ta ‘‘novčana tražbina vjerovnika u međuvremenu prestala u cijelosti‘‘ te da ‘‘vjerovnik osporene tražbine ne raspolaže ovršnom ispravom‘‘.

Zanimljivo je istaknuti i kako su zastupnici Sokol Marića, osim Poreznoj upravi, osporili i tražbine Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO), državnom Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) i Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u ukupnom iznosu većem od 1,2 milijuna kuna.

Najveća je osporena tražbina Addiko banke, bivše Hypo banke, u iznosu od 8,4 milijuna kuna za koju zastupnici Sokol Marića tvrde da se odnosi ‘‘na garancije koje nisu izdane‘‘, iako je predstavnik te banke rekao kako za to potraživanje postoji ovršna isprava, odnosno okvirni ugovor o kreditu iz prosinca 2012. solemniziran od javnog bilježnika. Među većim vjerovnicima kojima su osporene tražbine su i jedan porečki obrt koji je, prema sudskom zapisniku, prijavio potraživanje od čak četiri milijuna kuna, ali i Invictus ulaganje s tražbinom od 2,6 milijuna kuna.

Ročište na kojem je utvrđeno ukupno 186 tražbina vjerovnika Sokol Marića u ukupnom iznosu od oko 180 milijuna kuna održano je nakon što je ročište zakazano u prosincu prošle godine bilo odgođeno, prema ocjeni suda, ‘‘zbog okolnosti za koju dužnik nije odgovoran‘‘.

>>>Vjerovnici Sokol Marića prijavili čak 190 milijuna kuna tražbina

Prema tablici utvrđenih tražbina, od Sokol Marića najviše potražuju banke – među njima Raiffeisen banka koja ukupno potražuje oko 71 milijun kuna, slijedi Addiko – bivša Hypo banka s nešto više od 40 milijuna kuna i Štedbanka sa 16,5 milijuna kuna tražbina.

Hrvatska poštanska banka (HPB) potražuje 14,5 milijuna kuna, Erste oko 10,1 milijuna, Zagrebačka banka nešto više od pet milijuna i BKS Bank oko 4,5 milijuna kuna. Objava tablice utvrđenih tražbina Sokol Marića uslijedila je nakon što je sredinom listopada prošle godine Trgovački sud u Zagrebu donio rješenje kojim se otvara predstečajni postupak nad Sokol Marić d.o.o, tvrtkom kojoj je direktor Zlatko Marić, te su pozvani vjerovnici da prijave svoje tražbine od te tvrtke koja je prošle godine prijavila povećani iznos ukupnog duga za čak 142 milijuna kuna ‘‘temeljem mjenica iz faktoring poslova s Agrokor/Konzumom‘‘.

Prijedlog za pokretanje predstečajnog postupka podnio je sam dužnik, a u priloženom planu restrukturiranja Sokol Marić d.o.o. isticalo se i kako je ‘‘dodatni element prijeteće nelikvidnosti posljedica nedavnih objava poslovnih rezultata Agrokora u 2015. i 2016. na osnovi kojih se pretpostavlja realni otpis potraživanja od Agrokora u iznosu do 70 posto‘‘.

>>>Izloženost Agrokoru: Sokol Marić pokrenuo predstečajni postupak zbog duga od 142 miliijuna kuna

Navodilo se i kako na temelju te pretpostavke Sokol Marić d.o.o ostaje izložen po regresnim pravima i povezanim kreditnim linijama pa postojeće obveze premašuju potraživanja za 62 milijuna kuna . Osim toga, navodi se i kako je Sokol Marić u posljednja dva odnosno tri mjeseca prije pokretanja predstečaja izgubio ugovore u vrijednosti od oko 80 milijuna kuna te se u 2018. pretpostavlja ukupni gubitak prihoda od oko 100 milijuna kuna, navodilo se u planu u kojem se ističe zaključak i glavni razlog pokretanja predstečaja.

‘‘Uslijed rasta zaduženosti prvenstveno kroz mjenice s regresnim pravom i povezane kreditne linije ugovorene u 2017. i očekivanih otpisa potraživanja od Agrokora u razini do 70 posto društvo dolazi u situaciju manjka likvidnosti od preko 62 milijuna kuna te time prijeteće nesposobnosti za plaćanje. Na osnovi navedene prijetnje nesposobnosti za plaćanje te zbog dodatnih elementa pada prihoda i očekivanog rasta troškova kao i rizika blokade računa, društvo je s glavnim ciljem očuvanja velikog broja radnih mjesta i svojih strateških korisnika usluga primorano pokrenuti predstečajni postupak‘‘, stajalo je u zaključku.

Kako se ističe u planu restrukturiranja tvrtka Sokol Marić je osnovana 1991. u Zagrebu, a danas je jedini osnivač Zlatko Marić. Ta tvrtka ujedno je i najveće privatno zaštitarsko društvo u Hrvatskoj, koje zapošljava otprilike 2000 radnika, a među korisnicima je i veliki broj novčarskih institucija.

19. travanj 2024 01:55