Aktualno
StoryEditor

Sonja Čikotić: Projekt Slavonija ne postoji, to je PR balon

27. Travanj 2018.

Saborska zastupnica Mosta Sonja Čikotić u stanci zasjedanja Sabora u četvrtak se osvrnula na nezaposlenost, iseljavanje i nisku gospodarsku aktivnost u slavonskim županijama, gdje su nameti u poljoprivredi sve veći, a veći je i uvoz poljoprivrednih proizvoda.

>>> Za projekt Slavonija dosad ugovorena trećina predviđenog EU novca

„Uz ovakvu situaciju u Slavoniji, vladajući tvrde kako čine sve upravo za Slavoniju, Baranju i Zapadni Srijem, te da čak imaju i projekt. A kako je nastao taj projekt? Priča o tome seže do parlamentarnih izbora 2016., kada je HDZ govorio da će imati operativni program za Slavoniju, te da će od 10.7 milijardi eura ukupno 2,5 milijarde eura biti uloženo u pet slavonskih županija: Vukovarsko-srijemsku, Požeško-slavonsku, Osječko-baranjsku, Virovitičko-Podravsku i Brodsko-posavsku. Još tada sam javno i otvoreno upozoravala na tu predizbornu prijevaru. Do tog iznosa došli su pukim dijeljenjem 10.7 milijardi eura s 20 županija, što bi iznosilo oko 500 milijuna eura po županiji. Sve županije dobile bi isti iznos novac i Slavonija tu ne bi bila uopće posebno zbrinuta. No, pušteno je predizborno obećanje i predizborna magla za građane, pa danas imamo „PR balon“ zvan Projekt Slavonija, Baranja i zapadni Srijem. Napravljen je bez ijednog dokumenta, ne zna se koji je cilj, koji su mu prioriteti, u kojem vremenskom roku i s kojim mjerama će se postići određeni projekti. Nema jasnog plana“, istaknula je zastupnica Čikotić.

Sonja Čikotić je naglasila kako upravo to područje pet županija nema baš nikakve dodatne bodove kod prijava na natječaje, kako ne postoji niti jedan kriterij odabira koji upravo favorizira to područje, a nema niti natječaja na koji se mogu javiti samo Slavonci.

>>> Vlada osnovala Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem 

„Štoviše, otkako je ova Vlada najavila ovaj projekt svjedočimo ukidanju područnih škola u ruralnim područjima, ukidanje zdravstvenih usluga, ukidanju prometnih linija i rastu cijena. Postoje mjere i načini na koje se može i mora pomoći tom prostoru, kroz politike koje bi bile nositelji gospodarskog razvoja, one koje bi privukle investitore i osigurale radna mjesta. No, Vlada se zaustavila na PR balonima, koji su u realnosti potpuno ispuhani“, zaključila je.

17. travanj 2024 09:33