Aktualno
StoryEditor

Søren Vammen: Potreban je potpuno novi set osobina na suvremenom igralištu u području nabave

13. Listopad 2016.

Nove paradigme u nabavi zahtijevaju sasvim novi tip djelatnika s mnogo različitih sposobnosti i vještina. Prema anketi o budućnosti lanca nabave, 60% ispitanika ocijenilo je uspostavljanje odnosa povjerenja i suradnja s klijentima ili nabavljačima veoma bitnim, ali svega 18% njih smatra da su dobro opremljeni za to područje. Taj rezultat samo je primjer koji je Søren Vammen, CEO Danskog foruma za nabavu i logistiku (DILF) i CEO tvrtke Kairos Commodities, naveo u svom govoru o osobnosti u nabavi na konferenciji Leadership u nabavi

- Potreban je potpuno novi set osobina na suvremenom igralištu u području nabave. Nabavljač postaje resurs ili čak kompetitivno oružje. Stoga je pri zapošljavanju novih ljudi bitno uzeti u obzir njihovu osobnost, analitičke vještine, razumijevanje posla, iskustvo te znanja o području nabave. Možete ljude naučiti novim vještinama, ali ne možete im promijeniti osobnost, rekao je  Vammen kojem je neposredno prije govora dodijeljena Predsjednička nagrada IFPSM-a za postignuća u području nabave.

Istaknuo je kako je nužna promjena paradigme nabavljača. Dionici nabave trebaju međusobno surađivati kako bi osigurali inovativnost na tržištu, ali moraju biti i pouzdani savjetnici internim poslovnim partnerima. Prema novom istraživanju CIPS-a 80% lidera iz područja nabave reklo je da bi trening mekih vještina popravio njihovu izvedbu. Upravo to se u novoj paradigmi nabave traži - visoko razvijene meke i analitičke vještine.

- Za razliku od smanjivanja troškova što se danas smatra primarnim, vrijednost bi trebala postati glavna konkurentska prednost, kazao je Vammen uz napomenu da će smanjenje troškova uvijek biti važno, ali usto će rasti važnost vrijednosti koja se dostavlja.

Svi pričaju o povećanju vrijednosti, kaže Vammen, ali ne znaju odgovoriti na pitanje kako će mjeriti vrijednost koju žele povećati.

- Moramo biti u mogućnosti definirati i mjeriti vrijednost koju želimo postići. Uvijek morate moći izmjeriti kakav je ROI jer nitko neće uložiti u projekt koji nema jasno definirane KPI-jeve, pojasnio je Vammen usporedivši stvaranje vrijednosti s tinejdžerskim seksom: Svi pričaju o tome, nitko ne zna kako to napraviti, svi misle da svi ostali to rade pa svi tvrde da i oni to rade.

Predsjednica IFPSM-a: 60 % voditelja nabave nema jasno definiranu digitalnu strategiju

Inspiriran evolucijskim modelom nabavne vrijednosti Hacketta, Vammen je grafičkim prikazom prikazao što sve prethodi stvaranju vrijednosti. Kao temelj piramide za stvaranje vrijednosti nalazi se smanjenje cijene, potom smanjenje troškova nabave i troška vlasništva uz povećanje izvrsnosti poslovanja. Zatim treba osigurati održivost, promisliti o upravljanju potražnjom, napraviti projektivne analize, razraditi upravljanje rizikom i tek kada se to sve ostvari dolazi upravljanje vrijednostima.

19. travanj 2024 14:27