Aktualno
StoryEditor

Spačva: U raspodjeli hrasta prošli samo malo lošije nego lani

12. Kolovoz 2018.

Iako je predsjednik Uprave Spačve Josip Faletar izrazio bojazan da bi u ovoj godini mogli dobiti 50 tisuća prostornih metara hrasta (šest tisuća manje nego 2017.), u prvih sedam mjeseci ove godine dobili su samo tisuću manje u odnosu na isto razdoblje lani.

Smanjenje je inače posljedica novih pravila prodaje hrasta koju su u Pismu razumijevanja predstavili u siječnju Hrvatske šume i drvoprerađivači, a prema čijem mišljenju više hrasta dobivaju oni koji imaju veći stupanj finalizacije.

>>>Zbog nedostatka sirovine radnicima Spačve prijeti otpuštanje

Unatoč tomu Spačva i dalje ima pravo na najviše hrasta, no Faletar kaže da su ga željeli još jer imaju nove projekte. Među deset najvećih kupaca hrasta Slavonija DI u vlasništvu Mate Ravlića odmah je iza Spačve po dobivenim količinama – 17 tisuća prostornih metara, također manje za tisuću, kao i Bjelin Darka Pervana (15,8 tisuća), ali najveći su gubitnici PPS Galeković (manje za 4000) te MMM Vukelić (vlasnik Marijan Vukelić) i DI Rubinić koji su dobili tri tisuće prostornih metara manje.

>>>Hrvatske šume: Na državnu kompaniju i dalje otpada 80 posto svih prihoda u djelatnosti šumarstva

Ako je Mato Ravlić nezadovoljan gubitkom tisuću prostornih metara, to mu je nadoknadila njegova druga tvrtka – Strizivojna hrast koja je najviše povećala količine – na 16.300 prostornih metara (2000 više), a ostali su dobili stotinjak više.

20. travanj 2024 02:08