Korona i biznis
16. siječanj 2018.

Španjolska svrgnula SAD s drugog mjesta najpopularnije turističke destinacije

Španjolska će smijeniti SAD na mjestu drugog najpopularnijeg turističkog odredišta u svijetu, dok Francuska zadržava prvo mjesto, pokazuju podaci iz analize UN-ove Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Prema izvješću te organizacije, ukupni broj međunarodnih turističkih dolazaka porastao je u prošloj godini u svijetu za 7 posto, na 1,3 milijarde. Očekuje se da će se taj snažan zamah nastaviti i u 2018. godine, uz stopu rasta od 4 do 5 posto. UNWTO je izvijestio da konačne brojke neće biti objavljene do proljeća.

>>> 2017., godina institucionalne krize i separatizma u Španjolskoj

U 2016. godini i SAD i Španjolska ostvarile su oko 76 milijuna međunarodnih posjetitelja, ali prošloga je tjedna španjolski premijer Mariano Rajoy kazao da je ta zemlja u 2017. zabilježila rekord od više od 82 milijuna posjetitelja, što je porast od 8 posto u odnosu na prethodnu godinu.

U preliminarnoj analizi turističkih podataka za 2017. UNWTO je poručio: „Vođena mediteranskim destinacijama, Europa bilježi izvanredne rezultate za tako veliku i prilično zrelu regiju”.

U prošloj je godini Europa ostvarila porast međunarodnih dolazaka za 8 posto, kao i Afrika, dok su regije Azija i Pacifik imale rast od 6 posto, Bliski Istok 5, a Amerika 3 posto.

>>> Juncker: Španjolska nije Jugoslavija

Jačanje turizma u svijetu potaknuto je globalnim gospodarskim rastom, kao i jačanjem potrošnje iz Brazila i Ruske Federacije nakon nekoliko godina pada.

"Međunarodna putovanja i dalje snažno rastu, konsolidirajući turistički sektor kao ključni pokretač gospodarskog razvoja. Kao treći izvozni sektor u svijetu, turizam je neophodan za otvaranje novih radnih mjesta i prosperitet zajednica diljem svijeta", poručio je glavni direktor UNWTO-a Zurab Pololikashvili.