18. rujan 2017.

Španjolski ministar gospodarstva: Neovisnost Katalonije izazvala bi brutalno osiromašenje

Španjolski ministar gospodarstva Luis de Gundos je rekao da se Katalonija izlaže riziku brutalnog osiromašenja u slučaju neovisnosti i padu BDP-a od 25 do 30 posto, upozoravajući 15 dana prije referenduma koji su jednostrano sazvale katalonske vlasti.

"Opće osiromašenje društva bi bilo oštro, BDP bi mogao pasti za 25 do 30 posto, a nezaposlenost bi se mogla udvostručiti", rekao je ministar u razgovoru za radio Cope.

>>> Moody’s procjenjuje da će Katalonija ostati dio Španjolske; na ulicama Barcelone pola milijuna ljudi

On je precizirao da bi neovisnost Katalonije bila potpuno neracionalna s gospodarskog gledišta. Ona bi izašla iz eurozone, na 75 posto katalonske proizvodnje bi se plaćala carina, banke bi bile prisiljene otići. Katalonci bi trebali uvesti vlastitu valutu.

"To je toliko iracionalno da ni ulagači, ni tržišta kapitala, ni članice Euroskupine ne smatraju scenarij neovisnosti održivim", dodao je.

Regionalna katalonska vlada je ocijenila da bi samo u slučaju neovisnosti postojala mogućnost da Katalonija sama odlučuje o svojoj fiskalnoj politici i da bi  ulaganja u infrastrukture pridonijela BDP-u.

Katalonska vlada je također istaknula da Katalonija ne bi više imala proračunski deficit, jer daje više novca središnjoj državi nego što od nje dobiva.

>>> Katalonci iz Zagreba pokrivaju regiju

Katalonska vlada drži da taj deficiti iznosi 16 milijardi eura, ili oko 8 posto regionalnog BDP-a, a središnja vlada, koja koristi različitu metodologiju, drži da on iznosi 10 milijardi eura ili 5 posto regionalnog BDP-a.

Katalonija s blizu 20 posto španjolskog BDP-a 2016. je izjednačena s Madridom za titulu najbogatije regije zemlje.

Stopa nezaposlenosti, slična kao i u glavnom gradu, niža je nego u ostalom dijelu zemlje i iznosi 13,2 posto prema 17,2 na državnoj razini u drugom tromjesječju 2017.