Aktualno
StoryEditor

SPAR: 98 posto mlijeka na našim policama je iz Hrvatske

07. Srpanj 2017.

Nakon što se u javnosti povela polemika o katastrofalnom stanju u hrvatskom mljekarstvu, te nakon što je Dukat najavio kako će povećati cijenu otkupa mlijeka, oglasio se i SPAR, s tvrdnjom kako je čak 98 posto mlijeka na njihovim policama s hrvatskih farmi.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić žestoko se obrušio na dobavljače rekavši kako ugovori o otkupu mlijeka nisu korektni, a trgovce optužio da uvozno mlijeko deklariraju kao domaće.

>>>Tolušić zaprijetio drastičnim mjerama u sektoru mljekarstva ako svi ‘ne dođu pameti’

- Ako proizvodimo samo 56 posto vlastitih potreba, kako to da ne možemo plasirati domaće mlijeko po normalnim cijenama? - pitao je Tolušić otkupljivače, ocijenivši da ugovori o otkupu nisu korektni, dok je trgovcima uz ostalo zamjerio što uvozno mlijeko potrošačima predstavljaju kao domaće. Time, kako je rekao, “svjesno uništavaju hrvatsku stočarsku proizvodnju, rekao je Tolušić i dodao kako će u Ministarstvu dobro razmisliti o tome isplati li se i dalje godišnje na poticaje za stočarstvo trošiti 700 milijuna kuna dok istovremeno padaju proizvodnja i broj farmi.

>>>Dukat u rujnu povećava otkupne cijene mlijeka

Istovremeno, Dukat najavljuje korekciju otkupnih cijena, a oglasio se i SPAR.

- Trgovački lanac SPAR u prvih šest mjeseci ove godine prodao je oko 6,5 milijuna litara mlijeka, a čak 98 posto prodane količine odnosi se na domaće mlijeko. Samo dva posto prodanih količina mlijeka bilo je uvozno, a isključivo je riječ o specijalnim vrstama mlijeka nedostupnim na našem tržištu , stoji u priopćenju koje je ovaj trgovački lanac odaslao novinarskim redakcijama.

- Cijenimo napore ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da se zaustave negativni trendovi u hrvatskom mljekarstvu te da svi sudionici mljekarskog lanca poduzmu sve kako se ne bi dogodio nestanak tog važnog sektora. Spar će i dalje podržavati domaće proizvođače mlijeka i ponosni smo što nas je ministar Tolušić izdvojio kao dobar primjer trgovačke prakse u tom segmentu, kazao je Helmut Fenzl, predsjednik Uprave SPAR Hrvatska.

SPAR je jasno iskomunicirao tko su proizvođači s kojima surađuje, pa je u priopćenju navedeno i kako su među domaćim dobavljačima SPAR-a Dukat, KIM, Vindija, Meggle, mljekara BIZ Pleternica, PIK Rijeka i Euromilk Bedenica. BIZ Pleternica za trgovački lanac SPAR proizvodi robnu marku svježe SPAR mlijeko i kiselo vrhnje SPAR. Euromilk Bedenica za SPAR proizvodi osam proizvoda robne marke među kojima su svježi sir, maslac, namaz, jogurt i vrhnje. PIK Rijeka prisutan je nacionalno u gotovo svim SPAR trgovinama.

- SPAR je za robne marke trajnog mlijeka također angažirao hrvatske dobavljače. Tako robnu marku trajnog mlijeka S-Budget proizvodi Dukat odnosno Kim, dok robnu marku SPAR proizvodi Vindija, priopćava SPAR.

23. travanj 2024 22:06