Aktualno
StoryEditor

FOTO: Spar odnio nagradu Zlatna košarica za trgovca godine

25. Svibanj 2018.

- U ovom natjecanju nema gubitnika s obzirom na to da svi skupa podižemo ljestvicu kvalitete naše branše ukazujući na pozitivne primjere i potencijale, riječi su kojima je Goran Pavlović, glavni urednik magazina Ja Trgovac, otvorio dodjelu nagrade Zlatna košarica 2018.

U svom govoru ukratko je opisao okruženje u kojem su tekle pripreme za ovogodišnji izbor pobjednika.

- Općenito gledano 2017. godina bila je dosta uspješna, vrlo dobre poslovne rezultate ostvarile su brojne proizvone kompanije, a još primjetniji pomak nabolje bilježe tvrtke u sektoru maloprodaje koje ulažu velika sredstva u širenje i obnovu svoje maloprodajne mreže, jačanje komunikacije s tržištem i svojim potrošačima, a ne zaboravljaju ni svoje radnike pa sve češće dolaze vijesti da trgovci podižu plaće. Iz svega vidimo da izazova ne manjka, ali nema ni razloga za osobiti nedostatak optimizma.

>>>Istraživanje: Njemački trgovački lanci najpoželjniji poslodavci

Zlatna košarica prestižna je nagrada koju treću godinu zaredom u šest različitih kategorija dodjeljuje specijalizirani magazin za maloprodaju i FMCG industriju Ja TRGOVAC. Ove godine žiri je zabilježio 43 prijave za šest kategorija, što je devet prijava više od prošle godine.

U kategoriji mali trgovac godine koju čine male obiteljske trgovine nagradu je odnio prošlogodišnji finalist trgovina Chibo iz Ivanca, a u užem izboru ove kategorije bili su TR Lux i Tvornica Zdrave hrane.

Za tehnološkog dobavljača godine proglašena je IN2 grupa kao tvrtka čije su inovacije u 2017. godini u najvećoj mjeri unaprijedile prodaju, profitabilnost, efikasnost i reputaciju maloprodavača, distributera ili proizvođača u FMCG sektoru. Finalisti ove kategorije bili su tvrtke Ris i Login.

Finalisti kategorije društveno odgovorna kompanija bili su Dukat, Jadranka trgovina i Drogerie Markt koji je proglašen pobjednikom.

>>>Maloprodaja: Sklopljeno samo 30 posto novih ugovora s dobavljačima

Među proizvodima godine u uži izbor ušli su Afrodita Sun Care Marmelada, Corlat Supreme vina, te pršut Dobro. Proizvodom godine proglašen je Corlat Supreme.

U finale za kategoriju proizvođač godine ušli su Dalmacijavino, Pik Rijeka i Žito grupa koja je osvojila nagradu. Pobjedu u najprestižnijoj kategoriji, za trgovca godine, odnio je Spar uz kojeg su u finalu bili DM i KTC.

Odluku o uvrštenju i nagrađivanju za sve kategorije donosi posebno okupljeni panel stručnjaka i predstavnika strukovnih institucija na temelju dostupnih pokazatelja i provedenih analiza.

Ovogodišnji žiri u činili

Marina Tonžetić (Deloitte), Ivan-Damir Anić (Ekonomski institut Zagreb), Mladen Kožić (GfK), Marijana Plovanić (Hendal market research), Ema Culi (Hrvatska gospodarska komora), Mladen Malta (Hrvatska obrtnička komora), Sanja Smoljak Katić (Hrvatska udruga poslodavaca), Mirjana Matešić (Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj), Gordana Ristić Tomljanović (Ipsos), Goran Pavlović (Ja trgovac), Ivan Junaković (Nielsen), Erlanda Ivić-Mandić (Focus ispitivanje tržišta), Zlatica Štulić (Sindikat trgovine Hrvatske), te Josip Tvrtković (Valicon Hrvatska).

23. travanj 2024 11:35