Aktualno
StoryEditor

SPD i CDU/CSU dogovorili veliku koaliciju, 47 milijardi eura investicija

07. Veljača 2018.

Stranke koje pregovaraju o formiranju njemačke vladajuće koalicije postigle su dogovor o velikoj koaliciji, prenosi u srijedu njemačka novinska agencija dpa.

Nakon maratonskog sastanka od 20 sati dogovoreno je da socijaldemokrati (SPD) zadrže ministarstvo rada i socijale, iako je bavarska Kršćanska socijalna unija (CSU), sestrinska stranka demokršćana (CDU) Angele Merkel, htjela taj resor.

>>>Globalna neravnoteža: Višak u njemačkoj platnoj bilanci i u 2017. najveći u svijetu

SPD je zadržao i ministarstvo vanjskih poslova, ali i preuzeo ministarstvo financija kojim je dosad vladao CDU, što je veliki dobitak za tu stranku, ocjenjuje dpa.

Konzervativni blok i socijaldemokrati sastali su se treći dan zaredom kako bi postigli dogovor nakon što im je preko vikenda istekao samonametnuti rok.

Petomjesečna politička paraliza

Njemačka kao najveća europska ekonomija u političkoj je paralizi pet mjeseci nakon parlamentarnih izbora, što izaziva zabrinutost investitora i partnerskih zemalja oko mogućeg odgađanja donošenja važnih odluka potrebnih zbog pitanja poput odlaska Velike Britanije iz Europske unije ili reforme eurozone, piše Reuters.

>>>Šonjina analiza velikog vala iseljavanja: 50 tisuća Hrvata nikad se više neće vratiti

SPD, koji je vladao s konzervativnim blokom od 2013. godine, na izborima u rujnu je zabilježio svoj najgori rezultat od Drugog svjetskog rata, te je bio u teškim pregovorima kako bi se kod CDU-a i CSU-a zauzeo za ustupke kojima će uvjeriti svojih 443 tisuće članova da pristanu na još jednu veliku koaliciju na stranačkom referendumu u ožujku.

>>>Blagdanska ponuda i potražnja: Njemački potrošači plaćeni za potrošnju struje

Dvije strane su se u nedjelju dogovorile da će investirati više od dvije milijarde eura u društveno stanovanje do 2021., da će potrošiti 12 milijardi eura na proširenje mreže širokopojasnog interneta, te namijeniti oko 33 milijardi eura općinama za razne projekte, uključujući skrb za djecu.

>>>Zaposlenost u Njemačkoj raste kontinuirano 12 godina, lani najviša od ujedinjenja

Sporazumili su se i oko pitanja migracija, energetike i poljoprivrede, no ostale su dvije najteže točke – zakon o radu i zdravstvo.

15. travanj 2024 21:32