Aktualno
StoryEditor

Specijalistički studij: Kreće druga generacija koja će se obrazovati za pripremu i provedbu projekata EU

06. Listopad 2016.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Jedan od najkonkurentnijih akademskih programa na tržištu – sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij ‘Priprema i provedba EU projekata‘ – s nastavnicima koji su najbolji stručnjaci u različitim područjima fondova i politike EU, upisuje drugu generaciju. Natječaj je otvoren do 15. listopada, a namijenjen je svima koji su završili sveučilišni dodiplomski ili diplomski studij. Na studiju će se obrazovati zaposlenici iz gospodarstva, tijela državne uprave, jedinica lokalne i regionalne samouprave, javnih poduzeća, organizacija civilnog društva, konzultanti te nezaposleni visokoobrazovani građani. Oni će, kako naglašava voditelj studija prof. dr. sc. Gojko Bežovan, izgraditi svoje kompetencije te na tržištu postati konkurentnija radna snaga.

Stručni predavači Studij traje godinu dana, odnosno dva semestra, i stječe se 60 ECTS-a. Nositelj je Sveučilište u Zagrebu, izvode ga pravni, ekonomski, građevinski i agronomski fakultet te Institut za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu (IRMO), a predavači su profesori i znanstvenici s četiri zagrebačka fakulteta i IRMO-a, istaknuti stručnjaci iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU te ključnih javnih agencija u Hrvatskoj, stručnjaci iz regionalnih razvojnih agencija te renomirani gostujući predavači iz inozemstva i Hrvatske. – Cilj studija je pružanjem konkurentnih i primjenjivih znanja i vještina obrazovati i osposobiti polaznike za kvalitetnu pripremu te učinkovitu i djelotvornu provedbu razvojnih projekata i strategija financiranih sredstvima EU, kao i drugih međunarodnih i nacionalnih izvora, a radi ostvarivanja prepoznatljivih i održivih razvojnih učinaka u Hrvatskoj – ističe Bežovan, dodajući da je motiv za pokretanje studija povezan s iskustvom osnivača kako se potrebna znanja i vještine za to područje ne mogu steći vikend-tečajevima. Upravo su konkretna primjena stečenih znanja i vještina, izrada kvalitetne projektne prijave, interdisciplinarna struktura programa, interaktivan rad, organizacija okruglih stolova, rasprava, tematskih nacionalnih i regionalnih konferencija te studijsko putovanje u inozemstvo ključni elementi tog studija, koji je u prvoj generaciji upisalo 47 polaznika.

Inovativne metode Polaznici stječu brojne kompetencije koje mogu primijeniti u svom budućem radu. Znanje o institucijama EU i njihovom utjecaju na razvojne politike i financiranje razvoja, jedno je od njih. Tu je još i razumijevanje novih razvojnih tema, važnih za regionalni, lokalni, urbani i ruralni razvoj Hrvatske, usklađenih s ključnim razvojnim prioritetima Hrvatske i EU. Dobivaju i znanje te vještine pripreme i evaluacije projektne prijave, kao i vještine za upravljanje projektima te njihovu praktičnu primjenu. Bežovan izdvaja još i znanje potrebno za izradu, provedbu i evaluaciju strateškoga razvojnog programa, znanje o kreativnim metodama u rješavanju problema lokalnog, urbanog i regionalnog razvoja te revitalizaciji gradova.

19. travanj 2024 22:24