Aktualno
StoryEditor

Specijalna bolnica Gornja Bistra primila vrijednu donaciju

28. Veljača 2018.

Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra primila je donaciju vrijednu 112.000 kuna kojom je jedna od njezinih soba opremljena s 5 novih kreveta i 9 antidekubitalnih madraca najnovije tehnologije prilagođenih skrbi za najteže bolesnike. Antidekubitalni terapeutski madraci namijenjeni su pacijentima koji zbog nemogućnosti samostalnog kretanja provode cijeli dan u ležećem položaju, a zahvaljujući svojim karakteristikama omogućit će im najkvalitetniju njegu.

- Većina djece o kojoj skrbimo u našoj bolnici cijeli dan provodi u krevetu. Razlog tome je nemogućnost samostalnog kretanja, različite kontrakture tijela, ali i bolesti radi kojih djeca ne smiju napuštati sobu, u slučaju da zbog otežanog disanja koriste respirator ili dodatni kisik. Novi kreveti s antidekubitalnim madracima pacijentima omogućuju ugodniji položaj tijela, umanjuju mogućnost nastanka otvorenih rana koje su česte kod ležećih pacijenata, te pružaju najviši stupanj zaštite. Zahvalni smo što im uz pomoć ovakvih donacija barem malo možemo olakšati teško zdravstveno stanje i pružiti im najbolju moguću skrb, izjavio je zamjenik ravnatelja bolnice Ivan Šoštarčić.

Bolnica

Iako su većina, djeca nisu jedini pacijenti ove specijalne bolnice, koja brine o 104 kronično bolesna pacijenta u dobi od 3 mjeseca do 46 godina iz cijele Hrvatske. O većini roditelji i članovi obitelji ne mogu brinuti kod kuće, a velik dio ih je i potpuno napušten od obitelji. Jedina je to ustanova u našoj zemlji koja tim najtežim pacijentima pruža potrebnu liječničku skrb 24 sata dnevno, stoga su potrebe bolnice za donacijama stalne. Prepoznala je to i tvrtka B2 Kapital koja je osigurala ovu vrijednu donaciju.

krevet bolnica

- Kao društveno odgovorna tvrtka smatramo našom obvezom da i na ovaj način pomognemo u rješavanju nekih od problema u zajednici. Briga koju zaposlenici, liječnici i svo osoblje ove bolnice iskazuju prema pacijentima i napori koje ulažu u to da im maksimalno olakšaju teške životne okolnosti i borbu s bolešću vrijedna je divljenja. Drago nam je da smo na ovaj način podržali njihova nastojanja i pomogli im da poboljšaju uvjete i dodatno podignu razinu njege i skrbi za pacijente bolnice, izjavila je Tanja Miljanić Presečki, predsjednica Uprave B2 Kapitala.

U želji da pacijentima pruži najbolji mogući smještaj i njegu, osoblje Specijalne bolnice Gornja Bistra redovito poziva sve koji su u mogućnosti da pomognu. Svjesni su, kažu, da velik broj naših građana ne živi lako, pa im je i svaka dobivena donacija tim više od velike važnosti. Najveću potrebu imaju za medicinskim pomagalima, dijagnostičkim uređajima i svakodnevnim potrošnim materijalom za njegu bolesnika. Primjerice, dnevna potrošnja pelena kreće se od 500 do 700 komada na dan, a slično je i s kupkama, šamponima, kremama. Kada potrošni materijal nisu u mogućnosti osigurati iz donacija, primorani su ih kupiti, čime smanjuju sredstva za nabavu skupe medicinske opreme i uređaja.

Potencijalni donatori popis potrepština mogu pronaći na internetskoj stranici bolnice Gornja Bistra.

19. travanj 2024 20:13