Aktualno
StoryEditor

Spectrem: Urušilo se samopouzdanje američkih milijunaša

10. Lipanj 2017.

Samopouzdanje američkih milijunaša se sunovratilo u svibnju, što se može pripisati strahu od političke nesigurnosti u Washingtonu. Spectrem Millionaire Investor Confidence Indeks kojim se mjeri sentiment milijunaša, odnosno ulagača u ekonomiju i tržište niža je za 17 bodova nego u travnju. To je najveći mjesečni pad ikad zabilježen indeksom.

Istraživanje je pokazalo da 4 od 10 (39%) milijunaša planira izbjeći investiranje ovaj mjesec, što je najveći postotak od prosinca 2013. godine. Glavni razlog za suzdržanost su politika i previranja koji krase Trumpovu administraciju.

"Tržište dionica ostaje blizu rekordnih razina, no milijunaši postaju sve oprezniji", rekao je predsjednik Spectruma George H. Walper Jr. "Razlog je vrlo vjerojatno rastuća zabrinutost oko nastavka slabljenja političke snage predsjednika Trumpa, pogotovo ako uzmemo u obzir najnovije skandale koji smanjuju mogućnost značajnije reforme poreznog sustava u nekom skorijem razdoblju, kao i određene probleme s kojima se suočava i njegov predloženi proračun. Iako se i kod ne-milijunaša također bilježi pad samopouzdanja, činjenica da je taj pad ipak manji nego kod milijunaša govori nam kako ulazimo u turbulentno razdoblje za ulagače" - kaže Walper.

Politički pesimizam kod milijunaša ne predvode oni koji naginju demokratima (što se mislilo), već je najveći pad zabilježen kod onih oni koji su konzervativnijih uvjerenja i prema tome pripadaju republikancima.

"Konzervativniji milijunaši vide da Republikanska stranka ‘ima‘ i Bijelu kuću i Kongres, no i dalje se ništa ne događa u političkom smislu, što u krajnjem slučaju i utječe i na njihove poglede na ekonomiju. Oni vjeruju da će se nastaviti nefunkcionalnost američke administracije, što su naveli kao glavnu prijetnju ekonomiji koja ugrožava i proces donošenja zakona o  zdravstvenoj zaštiti i važne porezne rezove koji bi potaknuli rast tržišta dionica," dodaje Walper.

Tržište dionica je nastavilo rasti i tijekom proteklih tjedana što ipak ne svjedoči o panici među milijunašima. Istraživanje je provedeno samo na mjesečnoj bazi.

Spectrem Millionaire Index mjeri raspoloženja ulagača čije kućanstvo posjeduje 1 milijun ili više u investicijskoj imovini. Istraživanje je provedeno u razdoblju od 19.-23. svibnja.

25. travanj 2024 07:32