Korona i biznis
27. veljača 2018.

Špekulanti se još jednom okreću zlatu

U posljednje vrijeme špekulanti više ne ulažu u dionice već ulažu u zlato. Mnogi smatraju da će cijene dionica početi padati, a tradicionalno kada cijena dionica pada, cijena zlata i ostalih plemenitih metala raste. Trenutačno cijena zlata iznosi 1340 USD što je skoro 3 posto više od cijene s početka 2018. godine.

Bitcoin mnogi smatraju digitalnim zlatom, investitori na Wall Streetu nisu optimistični, te očekuju da će cijena Bitcoina padati. Na valutnim tržištima najtraženije valute su euro i japanski jen, dok se očekuje slabljenje američkog dolara u odnosu na sve svjetske valute.

Trendovi sa žitaricama

I ovog tjedna sojino zrno igra glavnu ulogu na CME-u s porastom cijene od cca. 6 usd/mt. Suho vrijeme u Argentini i niske procjene argentinskog uroda potakle su porast cijene na tržištu. Dok su preliminarni usjevi u Americi još uvijek neutralni, nagoviješta se rekordan urod sojinog zrna u Brazilu.

Kao i soji, tako i kukuruzu ne odgovaraju trenutačne vremenske prilike u Južnoj Americi. U Brazilu je jako vlažno dok je u Argentini suho. World Perspectives smatra da će vremenske prilike u Južnoj Americi imati snažan utjecaj na urod kukuruza.

Za očekivati je da se narednih dana cijene kukuruza neće mijenjati dok će cijene sojinog zrna i sačme vrlo lako porasti ukoliko ne bude nikakvih pozitivnih vijesti o vremenskim uvjetima u Južnoj Americi.

U Peruu i dalje traje ribolovna sezona. Do sada je ulovljeno oko 74 500 mt ribe, od čega je proizvedeno oko 17 000 mt ribljeg brašna i 1 500 mt ribljeg ulja.

IFFO izvještaj govori o porastu proizvodnje ribljeg brašna od čak 21 posto u 2018. godini u odnosu na 2017. godinu i to u zemljama u kojima obavljaju mjerenja: Čile, Peru, Danska, Norveška i Island.

Do današnjeg dana u 2018. godini je proizvedeno 255 000 mt i 59 000mt ribljeg ulja.