Aktualno
StoryEditor

Splasnule rekordne razine Wall Streeta

13. Listopad 2017.

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina, što je ponajviše posljedica pada cijene dionica telekomunikacijskog diva AT&T-a, ali i banaka nakon što su JPMorgan i Citigroup objavili poslovne rezultate.

Dow Jones oslabio je 0,14 posto, na 22.841 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,17 posto, na 2.550 bodova, a Nasdaq indeks 0,18 posto, na 6.591 bod.

>>>Frankfurtska burza formira europsku alternativu londonskom tržištu

Nakon što su danima ti indeksi dosezali nove najviše razine u povijesti, jučer su oslabili, što je ponajviše posljedica pada cijena dionica u financijskom sektoru nakon što su JPMorgan i Citigroup objavili kvartalna poslovna izvješća.

Doduše, obje su banke ostvarile nešto bolje rezultate nego što se očekivalo, no cijene njihovih dionica pale su jer su ulagače razočarale povećane rezervacije zbog gubitaka na zajmovima na kreditnim karticama, što je izazvalo zabrinutost u vezi potrošačkih kredita.

Izvješćima tih banaka započela je sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, a u petak će o poslovanju izvijestiti, među ostalim, Bank of America i Wells Fargo.

>>>Na Wall Streetu prekinut niz rekorda, zaposlenost u SAD-u pala

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasla za 4,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Bio bi to sporiji rast nego u prethodnim kvartalima, kada su zarade rasle po dvoznamenkastim stopama.

- Ulagači su pomalo razmaženi nakon snažnog rasta zarada kompanija u prvom i drugom tromjesečju. No, treba imati na umu da su u trećem lanjskom kvartalu zarade počele znatno rasti, pa njihov rast u trećem ovogodišnjem tromjesečju neće izgledati tako snažan, kaže John Carey, portfelj menadžer u fondu Pioneer Investment Management.

Oštro je jučer pala, više od 6 posto, i cijena dionice AT&T-a, nakon što je taj drugi po veličini mobilni operater u SAD-u izvijestio da je u trećem tromjesečju izgubio 90.000 pretplatnika na video sadržaj zbog pojačane konkurencije i posljedica nedavnih uragana na jugu SAD-a.

>>>ECB: Banke eurozone dobro pripremljene za nagle promjene kamatnih stopa

To je pritisnulo cijeli telekomunikacijski sektor, pa je, primjerice, cijena dionice Comcasta potonula gotovo 4 posto. Ostali sektori dobro su se držali jer tržište podržavaju podaci koji ukazuju na jačanje američkog gospodarstva i nada ulagača u poreznu reformu, kojom bi se porezno rasteretili i kompanije i većina Amerikanaca.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,30 posto, na 7.556 bodova, a frankfurtski DAX 0,09 posto, 12.982 boda. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,03 posto, na 5.360 bodova.

19. travanj 2024 23:05