11. srpanj 2018.

Splitske Bačvice dobile "pametnu" javnu rasvjetu

Splitske Bačvice od Jadranskog mosta do rampe na Zenti dobile su novu, "pametnu" i energetski učinkovitu javnu rasvjetu koja je financirana novcem Europske unije, priopćili su srijedu iz Grada Splita.

>>>Javna rasvjeta postaje buduće mjesto zarade

Projekt je izabran kao jedan od 35 najboljih nakon dvije faze odobravanja, u prvoj između 640 ideja, a u drugoj 91. Grad Split je jedan od deset partnera na projektu CitiEnGov u kojem je vodeći partner razvojna agencija SIPRO Ferrara iz Italije. Koordinator projekta Hrvoje Matas rekao je kako je to možda mali korak za Grad Split kao instituciju, ali je svakako veliki za građane jer označava ulazak u područje Smart Cityja novim sustavom.

"Riječ je o 18 tisuća kvadratnih metara koje je pokriveno novom ‘pametnom‘ rasvjetom koja je energetski učinkovita i štedljiva, upravljana daljinski pomoću mobitela, tableta, računala. Ideja je izabrana kao jedna od 35 najboljih u konkurenciji više od 600 prijavljenih", rekao je Matas.

Zamjenik gradonačelnika Nino Vela istaknuo je da je svaki projekt sufinanciran iz EU fondova plod dugotrajnog postupka koji uči da strpljivost, upornost, kvalitetan rad te poštovanje propisa vode do rezultata.

>>>Marina Novi dobila najvišu kategoriju “5 sidara”

"Grad Split u ovaj projekt predviđen za tri godine ulaže 1,5 milijuna kuna od ukupno 15 milijuna. Počinjemo s prvim projektom, ‘pametnom‘ javnom rasvjetom. To je zapravo jedan smjer kojim namjeravamo obnoviti kompletnu javnu rasvjetu. Sve to u sklopu sveobuhvatnog projekta Smart Cityja kako bismo se svojim gradskim resursima na mudriji način koristili", zaključio je Vela.

Sustav omogućava centralizirano kontinuirano daljinsko upravljanje i regulaciju rasvjete, grupno i pojedinačno, s neograničenim brojem promjena tijekom noći, i regulaciju jačine svjetlosti.

>>>Smart Cities 2018 predstavlja najbolja rješenja za pametne gradove

Vrijednost ugrađene opreme i radova je oko 536 tisuća kuna, od čega je 85 posto financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, devet posto novcem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i šest posto novcem Grada Splita. Osim uštede od 60 tisuća kuna na godinu, ima jaku ekološku komponentu, smanjenje CO₂ od 11,5 tona, navodi se u priopćenju.