Aktualno
StoryEditor

Splitski SDP traži ‘lokalne šume‘, novu kategoriju vlasništva

17. Travanj 2018.

Splitski SDP zatražio je da u Zakon o šumama, koji je sada u drugom čitanju u Hrvatskome saboru, uvede kategorija vlasništva ‘lokalne šume‘ tako da vlasnici šuma mogu biti gradovi i općine na svom području, a ne država.

- Ako bi park šumom Marjan gospodarile Hrvatske šume to bi ugrozilo protupožarnu zaštitu Marjana jer Hrvatske šume ulažu višestruko manje novca u protupožarnu zaštitu nego što bi t činio Grad Split pa je i zbog tog razloga potrebno zakonom uvesti kategoriju vlasništva ‘lokalne šume‘ a to je sukladno i europskoj praksi, rekao je u utorak za Hinu predsjednik splitskoga SDP-a Goran Kotur.

>>>U dalmatinske šume stiže protupožarni videonadzor vrijedan 20 milijuna kuna

Podsjetio kako je nedavno splitsko Gradsko vijeće, na prijedlog vijećnika SDP-a, prihvatilo zaključak, vezan za park šumu Marjan, da treba uvesti kategoriju vlasništva ‘lokalne šume‘.

- Uvođenje kategorije vlasništva ‘lokalne šume‘ u interesu je svih građana Splita i nadilazi strančarenje jer u slučaju uvođenja kategorije ‘lokalne šume‘ Split može više brinuti  o svom Marjanu, istaknuo je Kotur.

>>>Novim zakonom o šumama više od 181 tisuća korisnika neće plaćati naknadu

Predsjednik SDP-ova kluba zastupnika u Hrvatskome saboru Arsen Bauk podupro je prijedlog splitskoga SDP-a da se u Zakonuo šumama uvede kategorija vlasništva ‘lokalne šume‘. Bauk je rekao da mnogi gradonačelnici i načelnici općina diljem Hrvatske, bez obzira na stranačku pripadnost, podržavaju zamisao o uvođenju kategorije ‘lokalne šume‘.

- Nadam se kako će saborski zastupnici iz Splita, a posebice HDZ-ovi zastupnici ,poduprijeti prijedlog da se uvede kategorija vlasništva ‘lokalne šume‘, istaknuo je Bauk.

19. travanj 2024 11:48