Aktualno
StoryEditor

Splitu 6 milijuna eura iz EU fondova za grijanje, Murteru 11 milijuna za odvodnju

28. Lipanj 2018.

Splitska Gradska uprava je u četvrtak izvijestila kako je iz fondova Europske unije osigurano šest milijuna eura za sufinanciranje cjelovite obnove toplinskog sustava ‘Blatine‘ te je pozvala bivše korisnike te splitske toplane da se u anketi najkasnije do 9. srpnja ove godine izjasne jesu li za njezinu obnovu.

Radi se o uvjetu Europske komisije, pa je u skladu s tim proveden javni poziv za neobvezujući iskaz interesa za davanje koncesije te se potvrdilo kako postoji interes potencijalnih koncesionara. Kako je priopćila splitska gradska uprava, održana su dva sastanka s predstavnicima bivših korisnika te toplane radi informiranja o mogućnosti obnove toplinskog sustava ‘Blatine‘ i uvjeta koje treba ispuniti za ostvarenje projekta.

>>>Za obnovu vrelovoda Gradske toplane u Karlovcu potrebno 6 milijuna eura

- Kako o rezultatu anketiranja, odnosno o (ne)iskazanom interesu ovisi buduća realizacija projekta cjelovite revitalizacije centralnog toplinskog sustava ‘Blatine‘, pozivaju se svi stanari, bivši korisnici toplane Blatine koji dosad nisu popunili upitnik da to učine najkasnije do 9. srpnja. Dodaje se kako se radi o "neobvezujućem iskazu interesa", odnosno bilo kakvo stajalište izneseno u upitniku neće biti obvezujuće za stanare.

Riječ je o strateškom projektu u sklopu Strategije razvoja Urbane aglomeracije Split za razdoblje do kraja 2020., naglašava se u priopćenju.

Kako je navedeno, primarni cilj je aktivirati vrijedni infrastrukturni sustava toplane Blatine, uz podizanje energetske učinkovitosti i pouzdanosti  te proizvodnju toplinske energije po tržišno konkurentnim cijenama u usporedbi s drugim dostupnim izvorima toplinske energije.

Kroz ostvarenje primarnog cilja realizirat će se i sekundarni efekti podizanja standarda stanovanja na području toplinskog sustava ‘Blatine‘ kroz uvođenje efikasne i kvalitetne usluge daljinskog grijanja, a u konačnici i kroz povećanje vrijednosti samih nekretnina, navodi se između ostaloga u priopćenju.

Murteru 85 milijuna kuna

U četvrtak je u Murteru  potpisan ugovor o sufinanciranju i dodjeli bespovratnih sredstava za projekt izgradnje sustava odvodnje za aglomeraciju Murter-Betina vrijedan više od 155 milijuna kuna za koji je iz europskih fondova osigurano više od 85 milijuna bespovratnih kuna, .

Sustav odvodnje s 30 milijuna kuna financira Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, odnosno Hrvatske vode, a ostatak  jedinice lokalne samouprave.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potpisao je ugovor s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem, direktorom šibenskog Vodovoda Franom Malenicom i načelnicima Općina Murter-Kornati i Tisno Tonijem Turčinovom i Ivanom Klarinom

"Držimo da je ovo najbolji mogući način financiranja projekta koji uvelike podiže životni standard. Projektom je predviđena izgradnja mreže odvodnje na području naselja Murter i Betina, Bit će izgrađeno više od 30 kilometara cjevovoda,  bit će obnovljeno više od 13 kilometara vodovodne mreže, izgradit će se šest crpnih stanica i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Sve to pokazuje koliko je ovo snažan infrastrukturni projekt“,  istaknuo  je ministar Ćorić.

>>>Bilić: Gradovi moraju biti ključni partneri u kreiranju politike regionalnog razvoja

Jedinice lokalne samouprave - općine Murter-Kornati i Tisno financiraju projekt sa šest posto sredstava, u omjeru Murter-Kornati dvije trećine, a Tisno trećina.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako su u Šibensko-kninskoj županiji u tijeku tri velika projekta  vrijedna više od 760 milijuna kuna

„U Šibensko-kninskoj županiji je nakon Vodica, Tribunja i Srime pokrenut projekt  Šibenik, a zajedno s ovim današnjim riječ je o 760 milijuna kuna aktivnih projekata u županiji. To je rezultat suradnje komunalnih poduzeća s lokalnom samoupravom i ministarstvom i svi moramo biti zadovoljni jer činimo korak više ka zaštiti mora i povećanju kvalitete života i unaprjeđenju turizma, rekao je Đuroković

Direktor Vodovoda i odvodnje Šibenik Frane Malenica prisjetio se početaka projekta prije desetak godina. „Suradnja općina Murter i Tisno s Vodovodom krenula je prije desetak godina u okviru priprema projekta za izgradnju kanalizacijskog sustava. Kad je krenuo Jadranski projekt sa sufinanciranjem Svjetske banke prva faza projekta je napravljena, dvije crpne stanice, oko dva  kilometra gravitacijskih cjevovoda i kilometar tlačnih cjevovoda i podmorskih ispusta. Sad slijedi izgradnja kanalizacijske mreže, izgradnja uređaja za pročišćavanje i rekonstrukciju vodovodne mreže od oko 13 kilometara. Natječajna dokumentacija je spremna i tijekom ljeta bi trebao biti raspisan natječaj za radove“ rekao je Malenica Načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov zahvalio se svima koji su pripremali projekt. Ovo je veliki dan za dvije općine, Murter i Tisno, dugo godina se radilo na ovom projektu Za nas odvodnja znači puno, turističko smo mjesto koji velikim koracima grabi naprijed, ali bez temelja ne možemo sagraditi kuću, a temelj naše općine je kanalizacija jer sve počiva na zaštiti i očuvanju okoliša i čistoći mora, rekao je. Istaknuo je da je to najveći i najznačajniji projekt na otoku Murteru koji je temelj dugoročnog održivog razvoja te će značajno doprinijeti zaštiti i očuvanja okoliša, osobito mora. I Ivan Klarin, načelnik općine Tisno, kojoj priprada  mjesto Betina istaknuo je važnost tog velikog projekta za obje općine i cijeli otok. „Ovo je projekt budućnosti, svi mi ulažemo puno truda u našim lokalnim samoupravama za pripreme turističke sezone, a otok bez sustava odvodnje jednostavno nije moguć,  istaknuo je Klarin.

Radovi na projektu trebali bi početi poslije Nove godine, a završetak projekta i puštanje u rad sustava odvodnje predviđa se do kraja 2022. godine.

16. travanj 2024 08:54