Aktualno
StoryEditor

Sporazum Gazproma i OMV-a uznemirio Norvešku

17. Svibanj 2018.

Norveška nije oduševljena sporazumom o razmjeni imovine između austrijskog OMV i ruskog Gazproma, budući da bi ruskom divu omogućio pristup norveškom epikontinentalnom pojasu, kazao je Reutersu ministar energetike nadležan za odobravanje sporazuma.

>>>Gazprom izgubio arbitražu, uskratio plin Ukrajini

"Rekli smo da nismo baš oduševljeni tim sporazumom jer želimo imati raznovrsne izvore opskrbe plinom za Europu", rekao je u srijedu u intervjuu ministar energetike Terje Soeviknes.

"To je Europljanima važno, da znaju da imaju Norvešku kao stabilnog proizvođača. S Gazpromom u epikontinentalnom pojasu nekima bi to moglo postati upitno", pojasnio je norveški ministar.

Prema sporazumu dogovorenom krajem 2016. OMV je ponudio 38,5-postotni udio u norveškoj podružnici u zamjenu za četvrtinu udjela u dijelu Gazpromova plinskog polja u ruskom Urengoju.

>>>Cijene nafte nabujale do 77 dolara

Glavni izvršni direktor OMV-a Rainer Seele izjavio je u ožujku da očekuje da će sporazum, kojim tvrtka nastoji smanjiti troškove i osigurati rezerve plina, biti zaključen do kraja ove godine.

"Rekli smo OMV-u da nismo oduševljeni tim sporazumom. Zakođer smo kazali da ćemo zahtjev - bude li podastrt - naravno, razmotriti", kazao je Soeviknes.

Zahtjev još nije podnesen, dodao je ministar.

Glasnogovornik OMV-a izjavio je da još razgovaraju s Gazpromom i da su uvjereni da bi sporazum mogli zaključiti do kraja godine.

>>>Norveški naftni div Statoil postao Equinor

U ruskoj kompaniji nisu bili dostupni za komentar.

OMV prošlog ljeta nije norveškom ministarstvu za naftu i energiju dostavio dokumente o sporazumu s Gazpromom, navodeći kao razlog kašnjenja parlamentarne izbore koji su bili zakazani u rujnu.

Premijerka Erna Solberg i njezina vlada dobili su na tim izborima još jedan mandat a Soeviknes je nastavio voditi ministarstvo nafte.

Austrijski OMV ima udjele u više od 30 dozvola za traganje za naftom u norveškom epikontinentalnom pojasu, uključujući polja Gullfaks, Gudrun i Edvard Grieg, kao i plinsko polje Aaasta Hansteen na Arktiku, na kojem se početak proizvodnje očekuje krajem ove godine.

>>>UN pozvao vlade na obustavljanje istraživanja nafte na Arktiku

Na polju Wisting u Barentsovom moru mogli bi početi proizvoditi 2024. ili 2025. godine.

Norveška naftna kompanija u većinskom državnom vlasništvu Equinor, nekadašnji Statoil, glavni je konkurent Gazproma na području zapadne Europe, napominje Reuters.

20. travanj 2024 10:01