Aktualno
StoryEditor

Sporovi - Hrvatska je danas okružena većim brigama nego nekad Jugoslavija

27. Travanj 2018.

Hrvatskoj je danas teže nego što je nekad, u ‘ono doba’ bilo i samoj Jugoslaviji. Tada su nas učili da smo kao država okruženi BRIGAMA.

Nikad nisam shvatio kakvim smo to brigama okruženi, osim što su tri susjedne države bile iz zapadnog, kapitalističkog bloka, ostale su bile ‘još socijalističkije’ od SFRJ. No tako se na satu zemljopisa najlakše nabubalo susjedne države – Bugarsku, Rumunjsku, Italiju, Grčku, Austriju, Mađarsku i Albaniju.

>>>Predsjednica Grabar Kitarović potvrdila da njezin uzvratni posjet Srbiji nitko nije otkazao

Ali ne sjećam se graničnih incidenata i teritorijalnih pretenzija, osim u agitpropovskom ispiranju mozga, poput onog u JNA o tome da se može očekivati agresija sa sjevera, iz Mađarske, pa se cijela obrambena strategija zasnivala na tome. Vjerojatno su slični scenariji bili izigravani u drugim dijelovima države, koji su blizu granice s Austrijom, Italijom, Grčkom…

Ne znam kakvi se ratni scenariji danas vrte u Glavnom stožeru, ali sudeći prema medijskom odjeku, Hrvatska nije okružena BRIGAMA nego BRIGETINAMA. Premijer Andrej Plenković u jednome je danu, još k tome na tuđem terenu (Brdo kod Kranja) odgovarao na pitanja o tri susjedska međudržavna spora.

Jedan je o arbitraži u vezi s hrvatsko-slovenskom granicom pa još i o novoj fazi afere s Ljubljanskom bankom i slovenskim prijetnjama da nas neće ‘pustiti u Schengen’. Drugi je spor sa Srbijom, koji eskalira nakon nedavnog Šešeljevog paljenja hrvatske zastave. Treći je pak problem zahlađenje odnosa sa Sarajevom, koje ne gleda dobronamjerno na gradnju Pelješkog mosta.

>>>Pejčinović: Vulin je dovodio u pitanje suverenost Hrvatske

Da kompletiramo okruženje, imamo i Orbánovu mađarsku žicu prema Hrvatskoj, pa je sva sreća što je granica s Crnom Gorom tako kratka, premda je tu moguć spor oko Prevlake, i što s Italijom nemamo kopnenog dodira.

No vratimo se aktualnim prijeporima. Mislim da je Hrvatska u sva ova tri slučaja u pravu, ali me sve nekako kopka da i naši političari i diplomati nerijetko dolijevaju ulje na vatru. Pa, ako se već šešelje i vuline ne može kontrolirati, prihvaćanje arbitraže ide više u korist Hrvatskoj nego Sloveniji, a i Pelješki most se mogao malo mekše ispregovarati s BiH. No onda bi hrvatska vlast morala rješavati više briga u samoj državi, nego ovako, kad smo okruženi teškim ‘brigama’.

17. travanj 2024 21:01