Aktualno
StoryEditor

‘Sportsko pravo‘: Hrvoje Kačer objašnjava zašto sportaši trebaju kušače, a ne huškače

01. Veljača 2019.

Mjesec dana nakon izlaska knjige "Rusija naših snova" Zlatka Dalića o putu hrvatske reprezentacije do srebra na Svjetskom prvenstvu objavljena je još jedna sportska knjiga čija zadaća nije sačuvati uspomenu na sportske uspjehe, već uputiti na one pravne, od kojih se mnogi tek očekuju. Profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu Hrvoje Kačer predstavit će knjigu jednostavnog naziva "Sportsko pravo" u ponedjeljak 4. veljače u zagrebačkom hotelu Panorama.

Knjiga donosi sveobuhvatan presjek sportskog prava u kontekstu Hrvatske i svijeta, a neka poglavlja bave se suvremenim fenomenima u sportskom pravu poput posebnih prava za modele frizure ili o intelektualnom pravu za pobjednički ples Blanke Vlašić. Knjiga ne spominje slučaj bivšeg izvršnog dopredsjednika Dinama Zdravka Mamića, no bavi se pitanjem sportskog prava koji je najrigorozniji i najproblematičniji - dopingom.

- Priča o dopingu ispričana je kroz 3 teksta od kojih su dva s medicinskog i jedan s pravnog aspekta. Zaključak da je upravo u tom području definirana najoštrija odgovornost koja postoji na svijetu, jer čak i kad je netko drugi kriv, netko tko je sportašu bez njegova znanja podmetnuo nedopuštene supstance, sportaš snosi punu pravnu odgovornost. To je najkontroverzniji dio sportskog prava danas i sutra, kojem se ne vidi rješenje. Jer tko će imati kušača hrane i pića? Kako će se obraniti sportaši koji voze biciklističke utrke u kojima je uobičajeno da im se tijekom dobacuje mokri ručnik koji može biti natopljen svačim? Ako je pronađen ikakav trag dopinga, biciklist će bit suspendiran nakon tri kilometra, a ne može se od toga zaštititi - profesor Kačer nam otkriva samo djelić onoga što se skriva iza korica knjige "Sportsko pravo" koja broji 800 stranica.

Na ovom opsežnom udžbeniku o sportskom pravu surađivalo je više od 30 stručnih autora, profesora Pravnog fakulteta u Splitu, sudaca Ustavnog i Vrhovnog suda. Neki od njih su Snježana Bagić, dopredsjednica Ustavnog suda, Igor Gliha, dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu, Vanja Smokvina, dekan Pravnog fakulteta u Rijeci, Jozo Čizmić, ravnatelj poslijediplomskog specijalističkog studija Medicinskog prava te Blanka Kačer, predsjednica Hrvatskog društva za športsko pravo. Moderator promocije bit će nekadašnji ministar znanosti, obrazovanja i sporta, prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Profesor Kačer, koji puni i retke poslovnog tjednika Lider pravnim savjetima, godinama se bavi sportskim pravom. Prije nekoliko godina sportsku normativu u Hrvatskoj okarakterizirao je katastrofalnom, a mišljenje o tom pitanju dosad nije promijenio.

- Najavljen je novi Zakon o sportu, ali činjenica je da je na snazi Zakon iz 2006. godine za koji još pola akata nije doneseno. Iako je po objavi zakona rečeno kako će se te rupe popuniti kroz 3 do 4 mjeseca, to se još nije dogodilo, a otad je prošlo 12 godina - kaže profesor ostavljajući čitateljima da sami zaključe kakva je situacija na pravnom terenu u području sporta.

25. travanj 2024 04:00