Korona i biznis
16. ožujak 2018.

Sprčić: Od države se očekuje nov sustav poticajnih premija koji će dati zamah investicijama

Kako usuglasiti ravnotežu između obnovljivih i konvencionalnih izvora energije i pitanje poticaja ulaganjima u energetski sektor nametnuli su se kao dominantne teme na panel-diskusiji o greenfield investicijama u energetskom sektoru, prvoj današnjoj raspravi  na dvodnevnoj Liderovoj konferenciji ‘Greenfield investicije – kako snovi postaju stvarnost’ koja od jutros traje u Medulinu.

>>> Započela je dvodnevna konferencija o greenfield investicijama

- Očekujemo da energetska strategija jasno odredi smjer Hrvatske prema obnovljivim izvorima, ali bez snažnih rezova ostalih izvora u tranziciji do 2050. godine – rekao je član Uprave HEP-a Petar Sprčić i dodao kako očekuje od države novi sustav poticajnih premija koji će dati novi zamah investicijama jer, kako je zaključio, bez poticaja neće biti niti ulaganja.

Na pitanje moderatora Darka Tipurića, profesora zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, zašto u Hrvatskoj nema više stranih investicija u energetskom sektoru direktor Trade consultinga, konzultant i zagovornik konvencionalnih izvora energije Davor Štern, rekao je da Hrvatska nije privlačna zemlja investitorima najviše zbog loše investicijske klime i visoke cijene rada, ali i, kako je ustvrdio, činjenice da investitorima nitko ne daje poticaje iz straha da će biti optuženi za pogodovanje.

>>>Barbarić: Kapitalne investicije u energetici mogu izravno doprinijeti rastu BDP-a

Profesor Slavko Krajcar sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva iznio je podatak da je u obnovljive izvore energije u posljednjih desetak godina uloženo 1,6 milijardi eura te zaključio da je funkcionalan sustav stvoren zahvaljujući poticajima države i da moramo razmišljati o novim modelima da se taj sustav nastavi razvijati.

Zašto nikad nije napravljena analiza troškova i koristi poticaja ulaganja u obnovljive izvore, upitao je Marko Jurčić, savjetnik za gospodarstvo predsjednice RH, i zaključio da nemamo strategiju i idemo grlom u jagode umjesto da utvrdimo što želimo i jesu li se ta sredstva možda mogla bolje iskoristiti.

>>> Tipurić: Nužno je promijeniti niz segmenata kako bi Hrvatska podignula razinu konkurentnosti

Profesor Krajcar je primijetio na to da je od 2007. godine u razliku cijene tarife električne energije iz obnovljivih izvora od 2007. godine uloženo 300 milijuna eura, dok je Davor Štern iznio ideju da Hrvatska u okviru rješavanja problema između INA-e i MOL-a ugradi mogućnost sudjeovanja u gradnji i upravljanju nuklearnom elektranom u Mađarskoj blizu granice sa Hrvatskom.

Na pitanje kako potaknuti izvozno orijentirano gospodrstvo na temelju ulaganja u energtski sektor Marko Jurčić je rekao da bez uklanjanja administrativnih prepreka, promjena odnosa države prema ulagačima i poticaja investitorima neće biti ulaganja.

>>> Ćorić: Smanjenje uvoza i povećanje izvoza – nova energetska strategija do kraja 2018.

Na panelu je spomenut i LNG terminal na Krku, a Štern se u tom kontekstu zapitao tko je odlučio da bude upravo tamo te ustvrdio kako postoje i druge alternative na sjevernom Jadranu, primjerice blizu Pule odakle postoji pliovod prema Italiji.

U raspravi o investicijama u energetskom sektoru koja je zaintrigirala i okupljene sudiionike da se uključe pitanjima i komentarima profesor Krajcar je rekao da se bez lokalne zajednice ne može razmišljati o budućnosti energetike te zaključio da, iako je Hrvatska dostigla zadani cilj o 27 posto udjela obnovljivih izvora, ne smijemo biti zadovoljni i trebamo nastaviti dalje.