Aktualno
StoryEditor

Srbija uskoro otvara pet novih poglavlja u pregovorima s EU

29. Svibanj 2017.

U pristupnim pregovorima s Europskom unijom Srbija će do kraja lipnja biti spremna za otvaranje pet poglavlja, izjavila je šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

Ona je, međutim, dodala kako je još neizvjesno kada će se održati međuvladina konferencija u Buxellesu i koliko će točno poglavlja biti otvoreno, ali je važno održati cijeli proces u kontinuitetu.

>>> Najmanja od 2000. godine: U Srbiji stopa nezaposlenosti 13 posto

Prema njezinim riječima, u Bruxellesu se trenutačno razgovara o tri, a vjerojatno je da će u lipnju biti otvorena dva poglavlja - 7. o intelektualnom vlasništvu i 29. o carinskoj uniji, a oba područja većim su dijelom usklađena s europskim pravilima.

“Pet ćemo do kraja malteškog predsjedanja imati u Bruxellesu, o njima će se voditi rasprava, ali moramo biti potpuno svjesni da su procedure za usvajanje dokumenata u EU jako duge i one podrazumijevaju razgovore i u prijestolnici svake od 28 država članica", istaknula je Miščević  za RTS. Navela je da se u Srbiji  radi na svim poglavljima za koja je stiglo izvješće sa screeninga, o vanjskim ekonomskim odnosima već se razgovara u Bruxellesu, a još dva ekonomska, 6. i 33., su pred srbijanskim parlamentom.

24. travanj 2024 04:39