Aktualno
StoryEditor

Srbijanski tajkun Karić u osam mjeseci od faze ‘pokornog sluge‘ došao do ‘želim biti premijer‘

12. Rujan 2017.

Srbijanski tajkun Bogoljub Karić najavio je kako se namjerava boriti za mjesto premijera Srbije i poručio da će u toj borbi biti ustrajan i strpljiv, premda o svojim ambicijama nije razgovarao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, čiji je koalicijski partner u Skupštini Srbije.

- Moje su ambicije da budem premijer. I radit ću na tome da budem, izjavio je Karić za beogradski list Blic, rekavši kako ne planira zamijeniti aktualnu predsjednicu vlade Anu Brnabić jer su njegovi planovi dugoročni.

>>>Srbija mora platiti grčkom Mitilineosu 40 milijuna dolara odštete

- Strpljiv sam, za mene ima vremena, rekao je Karić, objasnivši kako te svoje planove i ambicije još nije podijelio sa šefom države Aleksandrom Vučićem "niti ima razloga da mu to priča" jer je Vučić "prezauzet čovjek, vodi Srbiju".

- Osam mjeseci trebalo je od povratka Bogoljuba Karića u Srbiju pa da od ‘bit ću pokorni sluga Srbije‘ stigne do ‘hoću biti premijer‘, navodi Blic.

Karić, poslovni čovjek podrijetlom s Kosova svoje je carstvo stvorio u vrijeme režima Slobodana Miloševića.

Karić je nakon pada Miloševića i promjene vlasti pod optužbama za poslovne malverzacije i nezakonito bogaćenje pobjegao u Rusiju i odatle vodio brojne poslove svojih i poduzeća svog brata Dragomira u Bjelorusiji i bivšim sovjetskim republikama, a u Srbiju se vratio krajem prosinca 2016.

Tužiteljstvo za organizirani kriminal je prethodno, zbog nedostatka dokaza, obustavilo istragu protiv Bogoljuba Karića u povodu osnivanja njegove nekadašnje kompanije za mobilnu telefoniju Mobtel i omogućavanja poduzećima s Cipra deviznih kredita njegove Astra banke bez jamstva, te izvlačenje novca iz Mobtela, a i taj je slučaj obustavljen zbog zastare.

Poslovno carstvo Bogoljuba Karića, započeto u obiteljskom orkestru u Peći i osnivanjem prvog privatnog poduzeća u tadašnjoj Jugoslaviji u Peći na Kosovu, dosegnulo je vrhunac 1990-ih, u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića, kad je osnovan i prvi pružatelj mobilne telefonije u Srbiji - Mobtel s 49 posto državnog vlasništva koji je kasnije završio u vlasništvu države i naknadno je prodan.

>>>Na zahtjev Sberbanke Srbija blokirala Ledu raspolaganje nad udjelima u Frikomu

Karić je na čelu stranke Pokret snaga Srbije, koalicijskog partnera naprednjaka (SNS) Aleksandra Vučića, a u ekskluzivnom intervjuu za Blic u ožujku 2016., kad je najavio svoj povratak u zemlju, o tadašnjem je premijeru i neupitnom političkom vođi u Srbiji rekao: "Ja vjerujem u Boga i vjerujem u Aleksandra Vučića, vjerujem da će on kao novi čovjek i nova nada Srbije uspjeti sa svojom energijom koju ne žali, sa svojim mozgom koji ima, i sa svojim iskustvom ogromnim, uspjeti da omogući Srbima da budu svoji na svome, da se ne plaše ničega i da mogu raditi i stvarati slobodno u svojoj zemlji. To je posljednja nada da Srbija stane na noge".

24. travanj 2024 10:35