14. srpanj 2018.

Sretni konji češće ržu - znanstvenici

Znanstvenici dosad nisu puno pozornosti pridavali tome zašto konji ržu, a ispuhivanje zraka kroz nos povezivalo se s čišćenjem od sluzi, mušica i drugih stvari koje iritiraju nosnu šupljinu.

No, francuski stručnjaci zaključili su da je rzanje ključni pokazatelj onoga što se događa u mozgu tih životinja. Ustanovili su da konji koji žive opuštenije puno češće ržu od onih u stresnim situacijama, piše u subotu BBC.

U studiji su pratili trkače konje u školama jahanja i one koji su živjeli u prirodnim uvjetima. Trkači konji su živjeli u malim boksevima i trenirani četiri do dvanaest sati tjedno, a na travu su izlazili tek kraće vrijeme. Za razliku od njih, konji na otvorenom živjeli su u manjim skupinama i korišteni su samo za kraće, rekreativno jahanje.

Na svijetu više nema divljih konja

Stručnjaci su ih pažljivo promatrali pet minuta te snimali koliko često ržu i što rade s ušima - položaj unatrag povezuje se s negativnim, a prema naprijed s pozitivnim osjećajima.

Konji su puno češće rzali na ispaši nego u štali - trkači konji rzali su oko pet puta na sat, upola manje od onih na otvorenom, utvrdili su znanstvenici.

Učestalost rzanja povezano je s pozitivnim osjećajima, kao što je položaj ušiju prema naprijed. Kada su stručnjaci analizirali ostale pokazatelje ugode i stresa, zaključili su da je "rzanje češće kada su konji u dobrom stanju".

>>> U ruralnom Verdunu liječnik sijede kose i njegovana brka pacijente obilazi na konju

Autori studije stoga smatraju da je rzanje puno više od čišćenja nosa. "Rzanje je povezano s pozitivnim kontekstom (na ispaši, prilikom hranjenja)", rekla je dr. Mathilde Stomp sa sveučilišta u Rennesu.

"Ono je rjeđe u konja koji se ne osjećaju dobro. Rzanje je dakle mogući pouzdani pokazatelj pozitivnih emocija koji bi nam mogao pomoći da shvatimo koje su to situacije koje konji vole", dodala je.