Aktualno
StoryEditor

Srpske i hrvatske tvrtke kroz Interreg IPA dobile 18 milijuna eura

18. Srpanj 2017.

Od ukupno 127 prijavljenih projekata hrvatskih i srpskih tvrtki, u prvoj fazi Interreg IPA programa, prihvaćeno je 24 projekta, kojima je cilj prekogranična suradnja. Za te projekte, Europska unija je kroz Interreg osigurala ukupno 18 milijuna eura.

>>>Potpisani ugovori o prekograničnoj suradnji

Svečanost potpisivanja ugovora sa tvrtkama kojima su prihvaćeni projekti i osigurano sufinanciranje održana je u  prostorijama Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine.

Projekti će financirati širok spektar aktivnosti.  Tako će, primjerice, biti obnovljena osnovna škola u Osijeku te provesti prva faza rekonstrukcije srednje škola „Mileva Marić-Ajnštajn” u Novom Sadu, ustrojiti sustav za mjerenje koncentracije alergena u zraku u realnom vremenu, obnoviti i urediti Gerontološki klubovi u sklopu Domova za starije u Osijeku, Apatinu i Đakovu te izraditi solarne elektrane na objektima vinkovačkog vodovoda i kogeneracijsko postrojenje u Somboru.

>>>Predstavljen projekt B Light koji poduzetnicima na raspolaganje stavlja 53 milijuna kuna

Projekti s ciljem razvoja turizma rezultirat će osmišljavanjem zajedničke rute za središnji Dunav te tri zajednička prekogranična turistička proizvoda i rute na području gastronomije, rekreacije i eko turizma.

>>>Koprivnica prva provodi Interregovu PPI2Innovative metodu javne nabave

U sklopu projekta DRIVE Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku dobit će 4 laboratorija specijalizirana za automotivnu industriju.

>>>HAMAG-BICRO kroz Interreg osigurao 8 milijuna eura za poduzetnike

Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija za financijsko razdoblje 2014. – 2020. obuhvaća područja četiri županije sjeveroistočne Hrvatske i pet okruga sjeverozapadne Srbije u kojima živi oko 2,3 milijuna stanovnika. Za provedbu projekata osiguran je proračun od 40 milijuna eura s ciljem jačanja socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja.

04. svibanj 2024 03:15