Aktualno
StoryEditor

SSSH-ova kampanja ‘Rad po mjeri čovjeka‘: Dobro plaćen i siguran posao koji ne ugrožava zdravlje

02. Srpanj 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=tPNJxr8D7ss[/embed]

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pokrenuo je kampanju pod nazivom ‘Rad po mjeri čovjeka‘. "Nakon niza održanih rasprava i konferencija s predstavnicima i članovima sindikata te radnicima, stručnjacima i šire, definirali su mo naš koncept ‘Rada po mjeri čovjeka‘, odnosno odgovor SSSH na pitanje što čini dobro radno mjesto, te kako povećati kvalitetu radnih mjesta u Hrvatskoj", kazao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a, u priopćenju za medije.

>>>SSSH: Plaće u RH još uvijek niže nego prije krize

SSSH-ov koncept ‘Rad po mjeri čovjeka‘ predstavlja zaokruženu definiciju šest različitih dimenzija koje čine kvalitetno radno mjesto: Rad po mjeri čovjeka je rad koji je dobro plaćen, ne ugrožava fizičko i psihičko zdravlje, omogućuje učenje i napredovanje na radnom mjestu, pruža sigurnost putem ugovora o radu na neodređeno vrijeme i pokrivenosti sustavom socijalne sigurnosti, radnicima omogućuje glas na radnom mjestu uključujući slobodu sindikalnog organiziranja i djelovanja te se odvija u radno vrijeme koje svojom količinom i načinom organizacije ostavlja dovoljno prostora za privatan život i njegovo planiranje. Radno mjesto može se smatrati kvalitetnim samo ako ispunjava sve navedene uvjete. ‘Rad po mjeri čovjeka‘ u svim dimenzijama kvalitete radnog mjesta vodi računa o dobrobiti radnika te demokratičnoj organizaciji svijeta rada i radne okoline.

>>>Infografika: 7 koraka do savršene ravnoteže između privatnog i poslovnog života

SSSH je također proveo istraživanje o percepciji kvalitete radnih mjesta u Hrvatskoj, koje je na reprezentativnom uzorku u travnju 2018. provela agencija Hendal. Istraživanje je među ostalim pokazalo kako je samo 22 posto radnika u potpunosti zadovoljno svojim radnim mjestom (odnosno tek svaka treća osoba). Više informacija o rezultatima istraživanja možete pronaći u brošuri.

24. travanj 2024 15:01