Aktualno
StoryEditor

Stabilizacija dolara, na putu blagih mjesečnih promjena prema euru i jenu

31. Kolovoz 2017.

Dolar se stabilizirao u četvrtak prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, smanjivši gubitke prema euru od početka mjeseca na svega 0,4 posto, dok je u odnosu na jen trenutno u mjesečnom plusu od blagih 0,2 posto.

Eurom se jutros trgovalo po 1,1890 dolara, što znači da je ostao više-manje nepromijenjen u odnosu na završetak trgovanja dan ranije. U utorak je zabilježio najvišu razinu u 2,5 godine od 1,2069 dolara, nakon što čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi u prošlotjednim istupima na konferenciji u američkom gradu Jackson Holeu nije pokazao zabrinutost u vezi jačanja eura.

>>>Inflacija u eurozoni blago ojačala u kolovozu

Dolar je u takvom ozračju prema jenu u četvrtak ojačao za približno četvrtinu postotnog boda, na 110,47 jena, i drži se nedaleko najviših razina u posljednja dva tjedna. Na sličnom postotnom dobitku dolar je bio i prema funti kojom se tako trgovalo po 1,2896 dolara.

- Ponovno spuštanje tečaja eura ispod 1,19 dolara pokazuje da su ulagači vjerojatno postali nešto oprezniji u pogledu poticanja njegova rasta na nove najviše razine u ovoj godini, napisali su analitičari banke Commerzbank u bilješci klijentima.

>>>Azijski ulagači oprezni, dolar ojačao

Podršku dolaru pružili su pokazatelji iz američkog gospodarstva objavljeni u proteklih 48 sati, uključujući i najnovije procjene rasta američkog gospodarstva u drugom kvartalu koje su pokazale rast od revidiranih tri posto, znatno snažniji u odnosu na prvotno procijenjenih 2,6 posto.

- Bilježimo neka poticajna kretanja. Podaci iz američkog gospodarstva se poboljšavaju i čini se da u petak možemo očekivati dobro izvješće o zaposlenosti. Općenito, dolar se pokušava stabilizirati u odnosu na prethodnih nekoliko dana, što navodi na zaključak da je njegovo slabljenje prošloga tjedna vjerojatno bilo pretjerano, ocijenio je Lee Hardman, valutni analitičar u japanskom MUFG-u.

25. travanj 2024 00:44